Baraj faciası

Güncelleme Tarihi:

Baraj faciası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2002 01:44

Suriye'de Asi Nehri üzerinde kurulu El Zeynuz Barajı çöktü, 10 kişi öldü. Baraj suları, Türkiye'ye de zarar verdi. Sınır köyleri su altında kaldı.

Binlerce kişi evsiz

1996'da inşa edilen, Türkiye sınırına 150 km mesafedeki Hama Kenti'nin kuzeyindeki barajın çökmesi Suriye'de binlerce kişiyi evsiz bıraktı, yollar kapandı, hayvanlar da telef oldu. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad afetzedelerin ailelerine yaklaşık 1000'er dolarlık yardımda bulunulması talimatı verdi. Ülkenin 5'inci büyük barajı olan El Zeynuz barajının patlaması, Türkiye'ye de zarar verdi. Asi Nehri'nde su seviyesi yükselirken, Suriye sınırındaki Altınözü İlçesi'ne bağlı Hacıpaşa Köyü'nün tarım arazileri sular altında kaldı.

Su baskını yok ama

Su baskınına uğrayan Hacıpaşa Köyü'nde dün sabah inceleme yapan Hatay Valisi Zeki Şanal, ‘‘Barajdan gelen su, Asi Nehri yatağından yaklaşık 15 kilometre Türkiye'ye girdi. Su, nehir yatağından akıyor. Şimdilik yerleşim alanlarını tehdit edecek bir durum yok. Ancak Asi Nehri yatağından kodu düşük olan tarım arazilerinde yer yer su baskınları görülmeye başlandı. Tarım arazilerinde de hasar tespitine başladık. Şu anda ne kadar arazinin su baskınına uğradığını söyleyecek durumda değiliz’’ dedi.

Vatandaşlar uyarıldı

Sabah saat 08.00 itibariyle Asi Nehri'nde ölçümlerin devam ettiğini saat 12.00'ye kadar ciddi bir yükselmenin sözkonusu olmadığını da kaydeden Vali Şanal, ‘‘Yaklaşık 4 saatlik sürede Asi Nehri'nde 2-3 santimetrelik bir yükselme oldu. Bu ciddi bir artış değildir. Ancak biz her ihtimali de göz önünde bulundurarak Asi Nehri yatağındaki yerleşim alanlarındaki vatandaşları güvenlik güçleri vasıtasıyla uyarıyoruz’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!