Bangladeş yarın seçime gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Bangladeş yarın seçime gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2014 20:13

Bangladeş, sokak çatışmaları, ateşe verilen oy merkezleri ve endişe içindeki halkıyla yarın seçime gidiyor.

Haberin Devamı

Muhalefet partilerinin boykot ettiği genel seçim öncesinde binlerce polis ve asker, başkent Dakka'nın yanı sıra diğer büyük kentlerde de güvenlik önlemlerini sıkılaştırırken, hükümet karşıtı gösterilere bugün de şiddet bulaştı.Güvenlik güçleri ve muhalifler arasında çıkan çatışmalarda biri Bangladeş Milliyetçi Partisi yandaşı 2 kişi hayatını kaybederken, 10 kişi yaralandı.Çeşitli kentlerde çıkan olaylarda öfkeli muhalifler güvenlik güçlerine taş ve molotof kokteylleri ile saldırdı, oy merkezi olarak kullanılması planlanan 50 kadar bina ateşe verildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Bangladeş hükümetine, muhalefet liderleri ve yandaşlarına yönelik baskıya son vermesi ve seçim için adil, özgür bir ortam yaratılması çağrısında bulurken, muhalefet partilerinden de şiddet eylemlerini kınamasını istedi.Siyasi gözlemciler, bir haftadır ev hapsinde tutulan Bangladeş Milliyetçi Partisi lideri Begüm Halide Ziya'nın halktan seçimi boykot etmelerini istemesinin, mevcut krizi derinleştireceğini düşünüyor.Dışarı çıkmasına engel olmak amacıyla evinin etrafındaki önlemler sıkılaştırılan Begüm Halide Ziya, televizyonlarda canlı yayınlanan açıklamasında, "Bu saçma bir seçim. İçeride ya da dışarıda kimse bunu meşrulaştıramaz" demişti.İktidardaki Avami Birliği'nin lideri Başbakan Şeyh Hasina ise muhalefetin seçimlerin ertelenmesi talebini bir kez daha geri çevirerek, vatandaşlardan seçimi boykot etmelerini istemişti.

Seçmenler endişeli

Ülkeyi son altı aydır sarsan şiddet ortamı ve kanlı çatışmalar, seçmenlerde de derin endişelere neden oldu.Seçmenlerden Hajira Begüm, yarın oy vermeye gitmeyeceğini, kendisi ve ailesinin hayatını tehlikeye atmak istemediğini söyledi. İlkokul öğretmeni Begüm, "Bu seçimin ülkedeki siyasi krizi çözeceğinden emin değilim, çünkü büyük muhalefet partileri seçim yarışının zaten dışında kalacak ve yeni hükümetin çalışmasına asla izin vermeyecekler" dedi.Seçimin olumlu sonuçları olacağından kuşku duyan Begüm, bu endişesinde yalnız değil. Dakka'da çalışan avukat Şeyh Hüseyin İmam da benzer duygular içinde. "Seçimden sonra ülkede iç savaşı çağrıştıracak olayların çıkacağını düşünüyorum" diyen İmam, yarın oy verip vermeyeceğine güvenlik durumunu kontrol ettikten sonra karar vereceğini ifade etti.

Bangladeş Milliyetçi Partisi önderliğindeki 18 partili ittifakın da dahil olduğu merkez, sol ve İslami çizgideki çok sayıdaki siyasi parti seçimi boykot edeceklerini açıklamıştı.
Muhalefet, eskiden olduğu gibi ülkeyi seçime tarafsız bir geçici hükümetin götürmesi gerektiğine inanırken, kayıtlı siyasi partilerin çoğunun yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve uluslararası toplum da hükümetin bu "tek taraflı" seçimi ertelemesi gerektiğini düşünüyor.
Bangladeş'te daha önce, genel seçimler için, hiçbir partinin yer almadığı tarafsız bir geçici hükümet kuruluyordu. Bu sistemi, anayasa değişikliğiyle ortadan kaldıran Avami Birliği, muhalefetten, sivil toplum kuruluşlarından ve uluslararası toplumdan gelen talepleri dikkate almıyor ve sonuçları da tartışma yaratacak seçime gitmeye kararlı görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!