Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2007 00:00
Bangladeş’te ’begüm’ unvanına sahip iki kadının liderliğinde süren siyasi hanedan savaşı, iki aileyi de sonun eşiğine getirdi.
Ekim ayında başbakanlık koltuğunu bırakan Halide Ziya, yolsuzlukla suçlanan oğlunun serbest bırakılması karşılığında S. Arabistan’a sürgüne gitmeyi kabul etti. Halide Ziya’nın şantaj ve cinayete azmettirmekle suçlanan rakibesi Şeyh Hasina Vacid ise hakkındaki suçlamalardan ötürü tatile gittiği ABD’den geri dönmedi.
HALİDE Ziya, suikastte ölen devlet başkanı Ziyaür Rahman’ın dul eşi ve Bangladeş Milliyetçi Partisi’nin lideri; Şeyh Hasina ise Bangladeş’in bağımsızlık lideri Şeyh Mucibur Rahman’ın kızı ve Avami Birliği’nin lideri. İktidar sürekli iki kadın arasında el değiştirirken, hanedanlar arasındaki çekişmenin neden olduğu kaos en çok da sokaktaki sıradan insanlara etkiledi. Ziya’nın beş yıllık iktidarı, geçen Ekim ayında sona erdi. Ordunun desteğinde geçici bir hükümet kurulurken,
seçimler de askıya alındı. Halide Ziya’nın önde gelen destekçileri ve iki oğlu yolsuzluk suçlamalarıyla tutuklandı, kadın lider ise ev hapsine alındı.
Bu arada tatil bahanesiyle ABD’ye giden Şeyh Hasina (60) aleyhinde de siyahi muhaliflerine şantaj ve dört kişinin öldürülmesiyle ilgili suçlama getirildi. İftira kampanyasıyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Hasina, adını temizlemeye hazır olduğunu
söylese de geçen cumartesi ülkeye dönme planı yaptığı halde dönüşünü erteledi. İşte bu gelişmenin ardından Halide Ziya’nın küçük oğlu Arafat’ın serbest kalması karşılığında Suudi Arabistan’a gönüllü sürgüne gitmeyi kabul ettiği bildirildi. Eski
merkez bankası başkanı Fahruddin Ahmed liderliğindeki geçici hükümet, 2008 yılının sonunda seçimlere gitme kararı alırken, siyasi gözlemciler kadınlara verilen bir onur ünvanı olan "begüm" döneminin sona erdiği yorumunu yapıyor.
Dakka Üniversitesi’nin siyaset profesörlerinden Ataur Rahman; "Bu begümlerin sonudur. Yurtdışına gitmeye zorlandılar, çünkü ülkede kalsaydılar yine siyaseti etkilemeye çalışırlardı ki, bu da yeni hükümetin siyaseti temizleme ve Bangladeş’te yeni bir politik ortam yaratma niyetine zarar verirdi" dedi.