Güncelleme Tarihi:
Pentagon'dan üst düzey bir yetkilinin açıklamasına göre, ABD ile Polonya arasındaki ikili askeri ilişkileri geliştirme kapsamında Polonya'nın Gnynia şehrine giden "USS Donald Cook" adlı Amerikan destroyerinin üzerinde, Rus SU-24'ler iki gün peş peşe alçak uçuş yaptı. Açıklamaya göre, USS Donald Cook destroyeri, NATO'nun "Atlantik Kararlılık Operasyonu" çerçevesinde 8 Nisan'da Polonya'ya ulaşmıştı.
Pentagon yetkilisi, 11 Nisan'da Baltık Denizi'nde Kaliningrad'ın 70 deniz mili açıklarında, uluslararası sularda iki Rus SU-24 savaş uçağının, Amerikan destroyerinin 100 feet (yaklaşık 30 metre) üzerinde 20 kez alçak uçuş yaptığını bildirdi. Ayrıca, 12 Nisan'da önce bir Rus KA27 helikopterinin destroyerin üzerinde daireler çizerek, fotoğraflar çektiği, daha sonra da iki Rus SU-24 savaş uçağının 11 kez destroyer üzerinde alçak uçuş yaptığı kaydedildi.
"DENİZ ÜZERİNDE DALGALAR OLUŞTU"
Rus uçaklarının son geçişlerinde yüksekliğin 30 feet (yaklaşık 10 metre) olduğunu belirten yetkili, bunun bir "simüle edilmiş saldırı profili" olduğunu belirterek, "Uçaklar öyle yakındı ki, deniz üzerinde dalgalar oluştu." ifadelerini kullandı.
Açıklamada uçakların silahsız olduğu, destroyerin radyo kanalıyla uçaklara ulaşmaya çalıştığı ve Rusların cevap vermediği kaydedilirken, "Bu, daha önce gördüklerimizden daha agresif bir olaydı" değerlendirmesinde bulunuldu.
Geçtiğimiz yıl nisan ayında Karadeniz'de benzer bir olay meydana gelmiş ve Pentagon Sözcüsü Steve Warren, bir Rus savaş uçağının USS Donald Cook destroyerini 90 dakika boyunca alçak uçuşla taciz ettiğini belirtmişti.
Kaliningrad, Rusya Federasyonu'nun Rusya ile sınırı olmayan, Litvanya ile Polonya arasında Baltık Denizi kıyısında yer alan bir toprağı olarak biliniyor.
ABD'nin destroyer filosunun en önemli gemilerinden olan 154 metre uzunluğundaki "USS Donald Cook" 56 kilometre hıza kadar çıkabiliyor. Gemiyi diğer savaş gemilerinden ayıran en önemli özelliğini ise balistik füze kalkanı "Aegis" sistemi oluşturuyor. Destroyer, gelişmiş radarları sayesinde füze saldırıları da dahil olmak üzere birçok saldırıya karşı "kalkan" özelliği taşıyor.