Balkanlar'da sürgün krallar atakta

Güncelleme Tarihi:

Balkanlarda sürgün krallar atakta
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2001 00:00


Bulgaristan'da bugün yapılan genel seçimlerin favorisi Kral 2. Simeon, Balkanlar'da İkinci Dünya Savaşı döneminde silinen monarşilerin yeniden ayağa kalkma çabasının son örneği olarak görülüyor.

Balkanlar bölgesi hanedanlarının monarşi tablosu ve son durumları şöyle:

BULGARİSTAN: Sofya'da 1937 yılında doğan ve babası 3. Boris'in 1943'de ölümüyle tahtı devralan Kral 2. Simeon'un ailesi, 1946 yılındaülkeden sürüldü.

2. Simeon, ilk kez 1996'da, sürgün edilişinden 50 yıl sonra, Bulgaristan'a geri döndü ve 1998'de kendisine kraliyet mülkünün çoğu iade edildi. Nisan ayında, bugün yapılan seçimlere ''İkinci Simeon Ulusal Hareketi''nin (NDSV) lideri olarak katılma kararı alan 2. Simeon, 800 günde yaşam standardını yükseltme ve rüşvetin kökünü kazıma vaatleriyle halktan destek görüyor.

ARNAVUTLUK: Kral 1. Zog'un oğlu olan ve halen Johannesburg'da yaşayan Kral 1. Leka, ailesi Arnavutluk'tan kaçmadan birkaç gün önce 1939 yılında doğmuştu. Kral 1. Leka, sürgündeki ''Arnavutluk Ulusal Meclisi'' tarafından 1961'de kral ilan edildi.

Kral 1. Leka'nın, 1997'de ülkesine dönerek monarşiyi yeniden kurmak için giriştiği referandum başarısızlıkla sonuçlandı. Arnavutluk'ta izinsiz ateşli silah taşımakla suçlanan Leka, hükümet değiştiği zaman yeni bir referandum için ülkesine döneceğini söylüyor.

ROMANYA: İsviçre'de yaşayan 1. Michael, 1921'de Foischor Kalesi'nde doğdu. 1927 yılında kral ilan edildi, ancak 1930'da babası Kral 2. Carol tarafından tahttan indirildi. 1940'da 2. Carol'un çekilmesiyle yeniden tahta geçen Mihail, 1947'de komünistlerce devrildi.

Romanya'ya ilk kez 1990'de dönen 1. Michael, geri çevrildi. 1996'da hükümetin vatandaşlığını yeniden düzenlemesinin ardından, 1997'de Romanya'nın NATO üyeliği için fahri büyükelçi gibi çalıştı.

Michael, Romanya Cumhuriyeti anayasasına saygılı olacağını kabul etti. Mayıs ayında Senato'dan geçen bir yasayla kendisine özel koruma,maaş ve ikametgah verilmesinden sonra Michael, Romanya'ya gelerek Devlet Başkanı Ion İliescu ile görüştü.

YUGOSLAVYA: Yugoslavya'nın son kralı 2. Peter'in oğlu Veliaht Prens Aleksandır Karacorciyeviç, 1945'de Londra'da doğdu. Babası 1970 yılında öldükten sonra kral unvanını almadı.

Londra'da işadamı olarak yaşayan Karacorciyeviç, ilk kez 1991'de Belgrad'ı ziyaret etti. Eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç rejimine uzun süre muhalefet eden Karacorciyeviç, yeni Devlet Başkanı Voyislav Koştunitsa'ya tam destek veriyor. Karacorciyeviç, monarşinin dönüşü tartışmasından ziyade ülkedeki sosyal ve ekonomik sorunlara dikkat çekiyor.

MACARİSTAN: 1912 doğumlu Arşidük Otto von Habsburg, babası ArşidükCharles'ın 1922'de ölümünün ardından Habsburg hanedanının başına geçti. Habsburg Hanedanı, Birinci Dünya Savaşı'nda dağılan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nu yönetmişti.

Otto Habsburg, halen Almanya'nın Bavyera eyaletinden Avrupa Parlamentosu üyesi ve uluslararası ilişkiler konusunda dünyanın birçokyerinde konferanslar veriyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!