Güncelleme Tarihi:
Almanya Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, Almanya'nın sığınmacı krizi konusunda yardıma ihtiyaç duymasının ardından Türkiye'nin kapısını çaldığını ve krizin Almanya ve Avrupa’ya yayılmasının ardından Türkiye'ye yardım etmeye başladığını söyledi.
Özoğuz, Frankfurt Havalimanı’ndaki konferans salonunda Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi. Burada soruları yanıtlayan Özoğuz, Almanya’nın yanı sıra diğer Avrupa ülkelerinin de mültecileri kabul etmesi gerektiğini ifade ederek, bu durumun olmaması durumunda Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında bir gerginlik yaşanacağını kaydetti.
Avrupa’da ve Almanya’da mülteci krizinin ardından Müslümanlara karşı olumsuz bir tutum oluştuğuna dikkati çeken Özoğuz, "Resmen yeni bir çekmece açıldı, 'Müslümanlar' şeklinde. Esas problem hep İslam, Müslümanlık gibi… Hani 'kolay o çekmeceyi açıp kapattığım zaman çok rahatım' gibi. Onu kullanmaya çalışıyorlar. Tehlikeli bir şey” yorumunu yaptı.
Özoğuz, Müslümanlar ve Türkler arasında radikalleşmenin asıl kaynağının din olmadığına vurgu yaparak, Türkler arasında radikal gruplara kayan kişilerin ailelerinin dindar olmadığını ve bu kişilerin genellikle ailevi sorunları bulunduğunu belirtti.
Almanya ve Türkiye arasında sığınmacı kriziyle ilgili yapılan görüşmelerin sorulması üzerine Özoğuz, sığınmacı krizinin Avrupa’ya da yayılmasının ardından Almanya’nın Türkiye’ye yardım etmeye başladığına dikkati çekti. Özoğuz, "2013-2014 yıllarında Türkiye 'mülteci krizinde yardım eder misiniz' diye sormuştu. Biz onlara o zaman pek yardım etmedik. Ürdün, Lübnan gibi diğer ülkeler daha fakir diye onlara yardım ettik. Şimdi tabi biraz böyle insana garip geliyor, Almanya'nın ihtiyacı olduğu zaman gidiyoruz, 'yardım etmeye de hazırız' diyoruz" diye konuştu.
AB ile Türkiye arasındaki görüşmelerin ardından Türkiye’den daha az mülteci geldiğine ilişkin bir yargının henüz Almanya hükumetinde oluşmadığını aktaran Aydan Özoğuz, mülteci sayısındaki azalışın genel anlamda kış aylarıyla ilişkilendirildiğini dile getirdi.
Özoğuz, bugüne kıyasla 1970’li yıllarda Türk toplumuna karşı çok daha fazla dışlanma olduğunu belirterek, Türk toplumunun o zaman "Türk" olarak bugün ise "Müslüman" olarak dışlandığını sözlerine ekledi.