Bakan Çavuşoğlu'ndan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Tutumumuz açık ve net

Güncelleme Tarihi:

Bakan Çavuşoğlundan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Tutumumuz açık ve net
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 16:13

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Prag'da yaptığı açıklamada İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin "Türkiye’nin bu konudaki tutumu gayet açık ve net. Türkiye’nin güvenlik endişeleri dikkate alınmalı ve teröre destek sonlandırılmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çekya’ya düzenlediği resmi ziyaret çerçevesinde Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky ile görüştü. Toplantının ilk bölümünde ikili görüşme gerçekleştiren bakanlar, daha sonra heyetler arası toplantıya katıldı. Çekya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilere değinen Bakan Çavuşoğlu, “İkili ticaret hacmimiz salgına rağmen 4.4 milyara dolara ulaştı. Böylece 5 milyar dolar olan ticaret hacmi hedefine yaklaştık. Önümüzdeki süreçte daha yüksek hedefleri belirlememizde fayda var. Bu yıl içinde ekonomi ve ticaret ortak komitesinin ilkini gerçekleştirmek istiyoruz. Ticaretin artması için lojistiğin önünde herhangi bir engel olmaması lazım. İşbirliğimizi artırmak için kara ulaştırma karma toplantısını da gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE POPÜLER  DESTİNASYONLARDAN BİRİSİ

Ülkeler arasındaki ilişkinin gelişmesi için savunma sanayi ve turizm sektörünün önem arz ettiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, “Turizm önemli bir sektör. Türkiye, Çekya’daki en önemli ve popüler destinasyonlardan biri. Büyükelçimiz geçen sene dördüncü olduğumuzu söyledi. Bu seneki hedefimiz yüksek, birinci ya da ikinci olmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

DİPLOMATİK ÇABALARI CANLANDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ

Bölgesel konularla birlikte Ukrayna krizine de değinen Bakan Çavuşoğlu “Ukrayna ve NATO bağlamındaki son gelişmeleri değerlendirdik. Ukrayna’nın bağımsızlığının ve egemenliğinin önemini vurguladık. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne olan desteğimizi bir kere daha vurgulamış olduk. Savaş nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalan Ukraynalılara ev sahipliği yaptığı için Çekya’ya teşekkür ederim. Savaşın yol açtığı hasar büyük. O nedenle bir an önce bu savaşı durdurmamız lazım. Türkiye olarak bu çabalarımızı tekrar yoğunlaştırdık. Diplomatik çabaları canlandırmaya çalışıyoruz. Bu çabalar dünyanın karşı karşıya olduğu gıda krizinin önlenmesi bakımında hayati derecede önemli” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN TUTUMU AÇIK VE NET

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye NATO’da en büyük ikinci askeri güç. Türkiye NATO’nun açık kapı politikasını her zaman desteklemiştir. NATO’nun günümüzde en önemli iki tehdidi Rusya ve terörizmdir. Tüm müttefiklerin endişeleri dikkate alınmalıdır. İsveç ve Finlandiya’nın teröre destekleri açıktır. Türkiye’ye yönelik kısıtlamalar da yapan ülkeler. Bu konuda beklentilerimizi ve endişelerimizi iki ülkeye yazılı olarak ilettik. İki ülkeden cevap bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde NATO genel sekreteri ile daha detaylı görüşeceğiz. Türkiye’nin bu konudaki tutumu gayet açık ve net. Türkiye’nin güvenlik endişeleri dikkate alınmalı ve teröre destek sonlandırılmalıdır” dedi.

RUSYA'DAN DÖNÜŞ BEKLİYORUZ

Tahıl ihracatı ile ilgili de konuşan Çavuşoğlu, “Ankara’da Lavrov ile yaptığımız görüşmede bir yandan savaşın sonlandırılması ile ilgili müzakerelerin canlandırılmasını, diğer yandan da tahıl ihracatının önündeki engelleri konuştuk. Kendilerine Birleşmiş Milletler (BM) planının en doğru plan olduğunu ve detaylarının taraflar arasında müzakere edilmesi gerektiğini söyledik. Bu nedenle önümüzdeki süreçte BM, Türkiye, Ukrayna ve Rusya dörtlü toplantısına ev sahipliği yapmaya hazır olduğumuzu söyledik. Bu da BM’nin bir teklifiydi. İhracatın önündeki engellerin kaldırılması az gelişmiş ülkeler açısından hayati derecede önemli. Mesajlarımızı açık bir şekilde ilettik. Şimdi Rusya’dan hem toplantı hem de diğer detaylar için dönüş bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte bu konuya odaklanmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!