Bağdadi bilmecesi

Güncelleme Tarihi:

Bağdadi bilmecesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2017 01:14

Terör örgütü DEAŞ’ın lideri Ebubekir el Bağdadi’nin öldürüldüğü iddia edildi. Rusya Savunma Bakanlığı, 28 Mayıs’ta Rakka’nın güneyinde Bağdadi’nin de olduğu örgüt liderlerinin toplandığı binalara hava saldırısı yapıldığını ve Bağdadi’nin ölmüş olduğunu düşündüklerini açıkladı.

Haberin Devamı

RUSYA Savunma Bakanlığı dün, 28 Mayıs’ta Suriye’de Rakka yakınlarında bombardıman uçaklarıyla gerçekleştirilen hava operasyonu sırasında DEAŞ lideri Ebubekir el Bağdadi’nin öldürülmüş olabileceğini duyurdu. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise yüzde yüz emin olmadıklarını söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı, bu operasyondan 20 gün sonra yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmeyi yaptı: “Mayıs ayı sonlarına doğru Suriye’deki Rus komutanlığı güvenilir kaynaklardan DEAŞ liderlerinin önemli bir toplantı yapacakları istihbaratını aldı. Arazide yaptığımız ek araştırmayla insansız hava araçları gözlemlerine dayanarak DEAŞ üst düzey Askeri Şura olarak bilinen yöneticilerin gerçekten Rakka şehrinin güney mahallelerinde toplandıkları kanıtlandı.

‘BOMBARDIMAN 10 DAKİKA SÜRDÜ’

Haberin Devamı

Bunun üzerine alınan karar uyarınca 28 Mayıs gecesi Su-35 ve Su-24 bombardıman uçaklarımız 00.35 ile 00.45 saatleri arasında 10 dakika devam eden bombardıman operasyonu gerçekleştirdi. Bombardıman neticesinde Rakka Emiri olarak bilinen Hacı el Musri, Rakka çevresini kontrol eden İbrahim el Hac, DEAŞ istihbarat ve iç güvenlik birimi şefi Süleyman el Şayyah ve onların korumaları 300 militan öldürüldü. Ayrıca Rakka’dan çıkış planlarının ele alındığı şehrin güneyindeki DEAŞ yönetimi toplantısına terör örgütünün lideri Ebubekir el Bağdadi’nin de katıldığı istihbaratı alınmıştı. Şimdi bu bilgiyi farklı kanallardan araştırmaya devam ediyoruz. DEAŞ lideri Ebubekir el Bağdadi de bu operasyon sırasında öldürülmüş oluyor.” Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında ayrıca 28 Mayıs’taki hava operasyonu başlamadan önce acil haberleşme kanalları kullanılarak ABD’ye bilgi verildiği de kaydedildi.

LAVROV: YÜZDE 100 EMİN DEĞİLİZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından gündeme getirilen, “Bağdadi öldürüldü” iddiasını kesin olarak doğrulayamayacağını söyledi. Moskova’daki bir basın toplantısı sırasında Bağdadi hakkında açıklama yapan Lavrov, “Bu açıklamaları elbette ben de biliyorum. Ancak şu an itibarıyla elimde yüzde yüz terörist örgüt DEAŞ liderinin öldürüldüğüne dair paylaşabileceğim net bilgi yok” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Basın Danışmanı Dmitriy Peskov da, “Bu konunun taktik ve stratejik acıdan ne anlama geldiğinin yine Savunma Bakanlığı’na sorulması gerek” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

PENTAGON TEYİT ETMEDİ

TERÖR örgütü DEAŞ’ın lideri Ebubekir el Bağdadi’nin hava bombardımanı sonucu öldürüldüğü haberini ABD de doğrulamadı. Pentagon Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway, söz konusu haberleri gördüklerini ancak detaya girmeyeceklerini belirterek “Bu haberleri doğrulayacak bilgiye sahip değiliz” dedi. En son 2014’te Musul kentinde görüntülenen 46 yaşındaki Bağdadi’nin öldürüldüğüne dair daha önce de haberler çıkmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!