Güncelleme Tarihi:
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Ermenistan’ın Laçın’daki kontrol noktasıyla ilgili iddialarına yönelik yapılan görüşmelere dair yazılı açıklama yaptı.
Ermenistan'ın BMGK’yi kendi şantaj kampanyası için kullanma girişiminin başarısız olduğu, Ermenistan'ın BMGK’yi bu tür manipülasyonlara sürüklemesinin son derece yıkıcı ve etkisiz olduğu belirtildi. Ermenistan'ın sorunları çözme yolunun yapıcı etkileşimden, uluslararası yasal yükümlülüklerin dürüst bir şekilde yerine getirilmesinden geçtiğini anlaması gerektiğinden söz eden açıklamada, BMGK’nin birçok üyesinin de aynı çözüm yollarına dikkat çektiği kaydedildi.
Açıklamada Türkiye'nin ve BMGK üyesi birçok ülkenin Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni sakinlerin ihtiyaçlarının karşılanması için Ağdam-Hankendi yolunun kullanılmasına ilişkin yaptığı dürüst yaklaşımların takdirle karşılandığı belirtildi. BMGK görüşmelerinde Azerbaycan'ın Ağdam-Hankendi yolunu kullanma önerisinin uluslararası toplum tarafından bir kez daha olumlu karşılandığı vurgulandı. Açıklamada, “Bu görüşmeler, Azerbaycan'ın Karabağ’a yasal ve şeffaf bir şekilde malların teslim edilmesini sağlamak için Ermenistan'ın koyduğu engellerin kararlı bir şekilde ortadan kaldırılması gerektiğini gösterdi” ifadeleri kullanıldı.
Bazı üye devletlerin Azerbaycan'ın meşru güvenlik sorunlarını tanımasının, bölgedeki bazı zorlukların ortadan kaldırılmasına yönelik atılan umut verici bir adım olduğu belirtildi.
Azerbaycan'ın Ermenistan'a egemenliğin karşılıklı tanınması, devletlerarası saygı, toprak bütünlüğü ve iki ülke sınırlarının dokunulmazlığı temelinde barış teklifinde bulunduğu hatırlatıldı. Azerbaycan’ın ayrıca ilgili tüm uluslararası insan hakları mekanizmalarına ve Karabağ’da yaşayan Ermeni asıllı sakinlerin hak ve özgürlüklerine yönelik uluslararası mekanizmalara uygun yeni bir entegrasyon politikası yürüttüğü kaydedildi.
Azerbaycan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü BM tüzüğüne ve uluslararası hukuka bağlı tüm yasal yollarla korumaya karalı olduğu da vurgulandı. Açıklamada, Azerbaycan’ın bölgede normalleşmenin ilerletilmesiyle ilgilendiği, bu kapsamda tüm taraflarla uzun zamandır beklenen barış ve istikrar için “yapıcı etkileşimde bulunmaya hazır olduğu” ifade edildi.