Güncelleme Tarihi:
Bakanlar Kurulundan yapılan açıklamada, "18 Ekim'in devlet düzeyinde bayram günü olarak kutlanacağı" belirtilmesine rağmen resmi bir etkinlik yapılmayan, ancak resmi tatil olan gün içinde ülkede özellikle muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları tarafından çeşitli toplantılar ve seminerler düzenleniyor.
Televizyon kanallarında günün anlam ve önemini anlatan programlara yer verilirken, gazetelerde de konuya ilişkin haber ve yorumlar yayımlandı.
BAĞIMSIZLIK SÜRECİ
Sovyetler Birliği içinde yer alan Azerbaycan'da bağımsızlığı amaçlayan girişimler kapsamında 7 Mart 1991'de dönemin Ali Meclisi (Yüksek Meclisi), SSCB'den ayrıma konusunun halkoylamasıyla belirlenmesini kararlaştırdı.
Ancak 17 Mart'ta yapılan halkoylaması sonuçlarının Sovyetler Birliği'nden ayrılmama yönünde çıkması üzerine, Ali Meclis'te sert tartışmalar yaşandı. Meclisteki milletvekillerinin önemli bölümünün yer aldığı Demokratik Blok'un girişimleriyle 30 Ağustos'ta Bağımsızlık Bildirisi yayımlandı.
Anayasada Azerbaycan'ın bağımsız devlet olduğunu ifade eden “Anayasa Aktı” ise 17 Ekim'de Ali Meclis'te görüşülmeye başlandı ve 18 Ekim'de yapılan oylamayla da kabul edildi.
Bağımsızlık Aktı, dönemin Cumhurbaşkanı Ayaz Muttalibov tarafından onaylanarak yürürlüğü girdi ve böylelikle bağımsız Azerbaycan'ın ilk Cumhurbaşkanı da oldu.
Daha sonra çıkan olaylar sonucu Muttalibov ülkeyi terk ederek Moskova'ya giderken, Ebulfez Elçibey de yeni Cumhurbaşkanı seçildi.
Öte yandan, o dönemin bağımsızlık girişiminde başı çekenlerin önemli bölümü bugünkü muhalefette yer alırken, aynı dönemde meclisteki görüşmelerde bağımsızlığa karşı olduklarını dile getiren bazı isimlerin bugün milletvekili veya yönetici olmalarına dikkat çekiliyor.