Güncelleme Tarihi:
Brüksel merkezli düşünce kuruluşu tarafından hazırlanan raporda, “İki ülke arasındaki silahlanma yarışı, sınır bölgesinde artan çatışmalar, iğneleyici savaş yanlısı söylemler ve barış görüşmelerinin fiilen durma noktasına gelmesi Ermenistan ile Azerbaycan’ın yeniden savaşa girme olasılığını artırıyor” ifadesi kullanıldı.
Erivan tarafından desteklenen Ermeni ayrılıkçılar, 1992-1994 yıllarında yaşanan ve 30 bin kişinin öldüğü savaşta, Azerbaycan topraklarındaki Karabağ’ı ele geçirmişti. Son aylarda, iki ülke arasında Karabağ sınır bölgesindeki çatışmalar yoğunlaştı.
ICG, “Yakın dönemde her iki ülke de tüm kuvvetiyle saldırı başlatmayı planlamıyor. Ancak, yılda 30 kişinin ölümüne neden olan çatışmalar kolayca kontrolden çıkabilir” uyarısında bulundu.
Raporda, 2010 yılında yaşanan çatışmalarda en az 25 kişinin öldüğü, 2011’de ise şu ana kadar üç askerin hayatını kaybettiği ifade edildi. ICG Kafkasya Projesi Direktörü Lawrance Sheets, “Olası bir savaş riskini azaltmak için bölgedeki denetleme mekanizmaları güçlendirilmeli ve güven kazandırıcı adımlar atılmalı” dedi.
KARŞILIKLI TEHDİTLER
Azerbaycan, uluslararası kamuoyunun arabuluculuğunda yapılan barış görüşmelerinin başarısız olması halinde, Karabağ’ı ele geçirmek için gerekirse güç kullanacağını defalarca belirtmişti. Ermenistan ise Bakü’nün askeri müdahalede bulunması halinde geniş çaplı misilleme yapacağı uyarısında bulunmuştu.
Her iki ülke, 1994’te yapılan zayıf ateşkes anlaşmasından bu yana askeri güçlerini artırdı. ICG, “olası bir savaşın eskisinden daha kanlı olabileceğini” belirtirken, "Her iki taraf da savaşı hızlı veya kolay bir şekilde kazanacakmış gibi görünmüyor” ifadesini kullandı.
"TÜRKİYE VE RUSYA TARAF OLABİLİR"
İki ülke arasında patlak verebilecek bir savaş, Azerbaycan’ın Hazar Gölü üzerinden Avrupa’ya petrol ve doğalgaz ilettiği, Karabağ’ın yakınından geçen boru hatlarını tehdit edebilir.
ICG, olası bir savaş halinde, Karabağ meselesinde Azerbaycan’ı destekleyen Türkiye’nin; Ermenistan’da ise askerleri bulunan Rusya’nın çatışmanın içine çekilebileceğini belirtti.
Kuruluş, Azerbaycan ve Ermenistan’ın bölgedeki tansiyonu azaltması için gerekli adımları atmaları ve mevcut sorunun barışçıl şekilde çözümlenmesi için temel prensipleri onaylayan bir belge imzalamaları çağrısında bulundu.
ICG, ayrıca, uluslararası kamuoyuna, bölgedeki silahlanma yarışının önüne geçilmesi adına çabaların artırılması gerektiğini vurgulandı.