Azerbaycan’da devrimci avı mı

Güncelleme Tarihi:

Azerbaycan’da devrimci avı mı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2005 00:00

6 Kasım parlamento seçimlerine hazırlanan Azerbaycan’daki siyasi kavga önceki gün ‘Turuncu devrimci’ avına dönüştü. Ekonomik Kalkınma Bakanı Ferhad Aliyev, Eğitim Bakanı Misir Mardanov, Sağlık Bakanı Ali İnsanov, Sosyal İşler Bakanı Ali Nagiyev ile Devlet Başkanı Kançelarya Sekreteri Akif Muradverdiyev, Devlet Başkanı İlham Aliyev’in emriyle görevden alındıktan sonra tutuklandılar.

Tutuklananlar, sürgündeki muhalif lider Resul Guliyev’le Bakü’de darbe için işbirliği yapmakla suçlanıyor. Guliyev de geçen pazartesi Bakü’ye dönerken, uçağının yakıt ikmali için indiği Ukrayna’da İnterpol tarafından tutuklanmıştı. Guliyev dün Ukrayna mahkemesi tarafından serbest bırakıldı.

Bakan Aliyev’ den sonra işadamı kardeşi Rafık Aliyev de tutuklandı. Ülkedeki akaryakıt istasyonlarının yüzde 70’in in ve en büyük özel petrol şirketi ‘Azerpetrol’ün sahibi Rafık Aliyev, önceki gün Bakü havaa lanında İstanbul uçağına binmek isterken tutuklandı. Aliyev’in yanında bulunan Türk işadamı, ‘Azermega’nın sahibi Burhan Bekçi de gözaltına alındı ancak daha sonra serbest bırakıldı.

Devlet Başkanı İlham Aliyev, darbeci şüphesiyle bazı bakanları görevden aldıktan sonra Bakü’de Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Lebedev’le görüştü. Bu görüşme siyasi gözlemciler tarafından ‘Azerbaycan yönetimi bir turuncu darbe girişimi ihtimalini göz önünde bulundurarak sırtını Rusya’ya dayadı’ şeklinde yorumlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!