Aynı gün toplandılar

Güncelleme Tarihi:

Aynı gün toplandılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2016 22:17

Mısır’ın başkenti Kahire’de dün 2012 yılından beri ilk kez parlamento toplanırken, İstanbul’da da Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi muhalifleri “Sürgünde Mısır Parlamentosu”nu topladı.

Haberin Devamı

KENDİLERİNE “Sürgünde Mısır Parlamentosu” adını veren ve Müslüman Kardeşler’in başını çektiği sürgündeki Mısırlı muhalifler, Mısır Parlamentosu’yla eşzamanlı olarak dün İstanbul’da toplandı. Mısır’da 2013 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el Sisi yönetimindeki ordunun, Müslüman Kardeşler’e yakın Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yönetimini görevden uzaklaştırması sonrasında ülkeden ayrılan eski Mısırlı parlamenterler, ikinci kez yıllık toplantılarını İstanbul’da yaptılar.  

Muhaliflerin düzenlediği toplantıya; Mısır’da yasaklı olan Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı ‘Hürriyet ve Adalet Partisi’ başta olmak üzere ABD’den Sudan’a kadar farklı ülkelerde yaşayan farklı Mısırlı siyasi partilerin temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan “Sürgünde Mısır Parlamentosu” Başkanı Cemal Haşmet, Mısır’daki parlamentonun tüm Mısırlıları temsil etmediğini, bu nedenle de tanımadıklarını söyledi.

‘MEŞRU PARLAMENTO’

Haşmet, “Mısır’ın meşru ve yasal parlamentosu Mısır’da değil, burada (İstanbul’da) toplanan parlamentodur. Mısır’da devrimden sonra düzenlenen özgür seçimler sonucunda 32 milyon insan bu parlamentoyu seçmişti. Amacımız, askeri darbe tarafından Mısır halkının elinden alınan haklarının ve isteklerinin yeniden elde edilmesidir” dedi. Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan 2011 Mısır Devrimi sonrasında 2011-2012 yıllarında gerçekleştirilen ilk parlamento seçimlerinde meclise girmiş olan eski parlamenterlerden Dr. Abdulmawgoud Dardery ise İstanbul’daki toplantının amacının; Mısır’da cezaevinde bulunan yaklaşık 45 bin siyasi tutuklu ve hükümlüyle dayanışma mesajı vermek olduğunu söyledi.

Dardery, “Malezya, Katar, Sudan, Avrupa ve ABD’den sürgündeki parlamenterler burada topladık. Demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti mesajı vermek amacıyla buradayız” diye konuştu. Mısır hükümeti, Müslüman Kardeşler’i 2013 yılında terörist grup ilan etmişti. Ordunun 2013’te eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi görevden indirmesinin ardından, Müslüman Kardeşler başta olmak üzere birçok muhalif gruba yönelik açılan davalarda binlerce kişi tutuklandı, yüzlerce kişi hakkında da idam cezası kararı verildi.


Aynı gün toplandılar



Haberin Devamı

MISIR PARLAMENTOSU 2012’DEN BERİ İLK OTURUMUNU GERÇEKLEŞTİRDİ

Haberin Devamı

Mısır’da parlamento, dün üç yıldan fazla bir sürenin ardından yeniden açıldı. Açılış oturumunda meclis başkanlığını en yaşlı üye Baha Ebu Şakka (77) yaptı. Oturumda, meclis başkan yardımcılığı görevini en genç üyeler Neha Halid el-Humeyli (26) ile Hasan Ömer Muhammed Hasaneyn (26) üstlendi. Meclis başkanının, yüksek seçim kurulunun kararlarını okumasının ardından milletvekilleri yemin etmeye başladı. Mısır Anayasa Mahkemesi, 2012 yılında bağımsız adayların seçiminin kanuna aykırı yapıldığı gerekçesiyle parlamentoyu feshetmişti. Bundan bir yıl sonra da Mısır’ın halkoyuyla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, yoğun protesto gösterilerinin ardından 2013 yılında askeri müdahaleyle devrilmişti.

300 KARARNAME

Sonraki süreçte cuntanın lideri dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi, tartışmalı bir seçimle Mısır’ın yeni cumhurbaşkanı oldu. Dün açılışı yapılan 596 koltuklu Mısır Parlamentosu’nda da hakimiyet Sisi yanlısı vekillerde. Mısır Parlamentosu’nun önünde onaylanmayı bekleyen yaklaşık 300 kararname var. Söz konusu kararnameler parlamentonun feshedilmesinden sonra geçici devlet başkanı Adli Mansur ve Sisi tarafından alınmıştı. Bu kararnamelerin Mısır Anayasası’na göre 15 gün içinde parlamento tarafından kabul edilmesi bekleniyor. Bu süre içinde meclisten geçmezse bu kararnameler otomatik olarak iptal olacak. Açılış nedeniyle parlamento çevresinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Başkent Kahire’nin Tahrir Meydanı’na çıkan Kasr el-Ayni Caddesi, demir kapılarla kapatıldı. Parlamentonun diğer yönlerindeki caddelerde de trafiğe izin verilmedi. Güvenlik önlemleri kapsamında, parlamentonun etrafındaki binalardaki daireler kontrol edildi. Çevredeki iş yeri ve dükkân sahipleri hakkında da inceleme yapıldı.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!