Güncelleme Tarihi:
Apophis, büyük bir hızla dünyaya doğru yaklaşıyor, bilimadamları ise olası felakete karşı çözüm bulmaya çalışıyor. 2004 yılında keşfedilen Apophis göktaşının dünyaya çarpmayacağı ama 27 bin kilometrelik mesafeden yapacağı geçişin bile dünyaya etkisi çok yıkıcı olacak. Bilim adamları, göktaşının, iletişim uydularının bulunduğu mesafeden bile daha yakın mesafeden bu geçişin oluşturacağı basıncın, Hiroşima'ya atılan atom bombasının bin katı olacağını tahmin ediyor. Felaket senaryolarını önlemek için son öneri İskoçya'dan geldi: AYNALAR
DÜNYAYA ÇARPMA İHTİMALİ YÜZDE 3
Rus bilim adamları 2004 yılında keşfedilen göktaşının 2029 yılında dünyaya 27 bin km'lik bir mesafeden geçeceğini, bunun da Hiroşima'ya atılan atom bombasının bin katı bir hava basıncı etkisi yaratacağını tahmin ediyor. Rusya'nın Sibirya bölgesinde meydana gelen benzer bir astroit basıncının etkisi ile 2 bin 150 km2 lik alan etkilenmiş ve büyük Sibirya ormanlarında 80 milyon ağaç yok olmuştu. Rus bilim adamlarının hesaplarına göre göktaşının dünyaya çarpma ihtimali ise yüzde 3 civarında. Uzay boşluğunda çok büyük olan bu ihtimal gerçekleşirse meydana gelecek yıkımın boyyutları, tahminlerin çok ötesinde olacaktır.
AYNALAR KURTARACAK
Hızla dünyaya doğru gelen göktaşının yörüngesini değiştirmek için yapılan büytün önerilerin ötesinde bir öneri İskoçya'dan geldi. Glasgow Üniversitesi uzmanları bu güne kadar binlerce kıyamet senaryosu üretilen göktaşını durdurmanın en iyi yolunun ne nükleer ne de uzay gemisi olduğunu, dünya yörüngesine yerleştirilecek aynalarla bu işin çözüleceğini iddia etti. Göktaşı üzerine 9 farklı senaryoyu ele alan uzmanlar, en iyi ve güvenli yolun aynalar olduğunu tespit etti. Yörüngeye yerleştirilecek 50 santim ile 1,5 metre genişliğindeki 5 bin adet ayna güneşten gelen sıcaklığı göktaşına yansıtacak. Göktaşının yüzeyini 2100 dereceye kadar ısıtıp patlatacak ve dünyaya çarpması engellenecek. Uzmanlara göre bu yöntem nükleer bomba gibi büyük bir risk taşımıyor hem de bombadan daha ekonomik.
PATLATILABİLİR
“Göktaşı çarpması gerçek bir tehdit” diyen araştırmanın başkanı Dr Massimilano Vasile, bundan 3 milyon yıl önce dinozorların yeryüzünden silinmesine neden olan 150 metre çapındaki bir göktaşı 100 ayna ile birkaç gün içinde patlatılabilir. Dünyaya her 26-30 milyon yılda bir 10 kilometre çapında göktaşı düşüyor.
DÜNYAYA EN SON 1908'DE GÖKTAŞI DÜŞTÜ
Ender de olsa dünyaya çarpan göktaşları 65 milyon yıl önce dinazorları yok etmişti. Dünya'ya son olarak 1908'de büyük bir göktaşı çarpmıştı. 2 bin kilometrekarelik bir ormanı küle çeviren göktaşı araziyi de dümdüz etmişti.