Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliği himayesinde, Avrupa Vakıflar Merkezi (EFC) ortaklığıyla Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen sergi daha ilk günden karikatür ve çizgi romanın kültürün çok önemli bir parçasını oluşturduğu Belçika’nın önde gelen güzel sanatlar kurumlarının ilgisini çekti.
Başkent Brüksel’in en önemli caddelerinden birinde yer alan Philanthropy House’da sanatseverlerin beğenisine sunulan serginin açılışına Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi Hakan Olcay, Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy, EFC Yürütme Kurulu Başkanı Gerry Salole, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Emekli Büyükelçi Volkan Vural’ın yanı sıra Türk ve yabancılardan oluşan seçkin bir davetli topluluğu katıldı.
DİLLER VE KÜLTÜRLER ARASINDA İLETİŞİM
Serginin içinde bulunulan çalkantılı dönemde savaş ve barış gibi konularda farkındalık yaratmak açısından önemli bir fırsat oluşturduğunun altını çizen Olcay, “Bu karikatürler diller ve kültürler arasında iletişim sağlıyor. Mesajları ise savaşın maliyeti ve barışın paha biçilmezliği” dedi. Olcay, önemli mesajların mizah aracılığıyla kitlelere aktarılmasının mizahın gücünü ortaya koyduğunu vurguladı.
Katılımcılara Aydın Doğan Vakfı’nın faaliyetleri ve Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması hakkında bilgi veren Vural da barışa adanmış karikatürlerin önemine dikkat çekerek Türkiye’nin yanı başında Suriye ve Irak’ta yaşanan savaşın korkunçluğunu yakından hissettiğini ve Türk toplumunun savaştan zarar görenlere mümkün olan en insani yardımı sunduğunu söyledi. Vural, “Burada sergilenen pek çok karikatür savaşın acımasızlığını göstererek, bize barışın ne kadar değerli olduğunu ifade ediyor” dedi.
Fetvacı da Avrupa’nın merkezi olan Brüksel’e davet edilmiş olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, “Çok büyük bir ilgi olduğunu görüyorum, bu açıdan çok memnunuz. Ne yazık ki savaşlar bitmiyor ve bu karikatürler de gelmeye devam edecek. Ümit ederim barışa bir katkısı olur sergimizin. Aydın Doğan Vakfı bunu 32 yıldır yapıyor, bir yarışmanın kurumsallaşmış olması ve dünyada bu kadar saygı görmesi çok önemli bir şey. sergi, dünyanın çeşitli ülkelerine davet ediliyor" diye konuştu.
'ÇANAKKALE'NİN 100'ÜNCÜ YILINDA DAHA ÖNEMLİ
Savaşın korkunçluğuna dikkat çekerek barış konusunun işlendiği, Çanakkale Zaferi’nin 100'üncü yılına denk gelmesi nedeniyle de ayrı bir önem taşıyan sergi, 32 yıldır düzenlenen yarışmaya 137 ülkeden katılan 7 bin 800 sanatçının 80 bine yakın eseri arasından seçilen karikatürlerden oluşuyor.
Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na katılan karikatürler Brüksel’de daha önce de sanatseverlerin beğenisine sunulmuştu. 2007’de AB Komisyonu’nun ana binası olan Berlaymont’ta açılan ve 26 eserden oluşan “Cinsiyet ve Hoşgörü” konulu sergi büyük ilgi çekmişti.