Ay’a yolculuk

Güncelleme Tarihi:

Ay’a yolculuk
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 04, 2010 00:00

Google’ın düzenlediği Lunar X yarışmasında, Ay’a insansız araç gönderip yüzeyinde 500 metre ilerletmesi istenen 22 şirket mücadele edecek.

Haberin Devamı

LUNAR X Prize projesi, 31 Aralık 2012 tarihine kadar Ay’a bir ya da birkaç robot göndermeyi amaçlıyor. Yarışma kapsamında, dünyanın dört bir yanından girişimci uzay mühendisleri, kendi çabaları ve bulacakları mali destek yardımıyla Ay’a insansız araç gönderecek. Aracı, Ay’ın yüzeyinde 500 metre hareket ettirmeyi başaracak grup 20 milyon dolar ödülü kazanacak. Yarışmacıların son şansları ise 2014 yılı.
Kazanan çıkmazsa
Son güne kadar Ay’a araçlarını göndermeye çalışacak ÅŸirketler baÅŸarıya ulaşırsa fazladan para da alabilecek. Ancak 2012’den sonra kazanan çıkmazsa ödül 15 milyon dolara düşecek. Projenin yöneticileri, NASA’dan daha ucuz aracın geliÅŸtirebileceÄŸini söylerken, Ay keÅŸiflerinin özel sektör tarafından canlandırılmasını amaçladıklarını söylüyor.Â

Haberin Devamı

Tasarımlar farklı

Yarışmada NASA’nın eski çalışanlarının görev yaptığı Odyssey Moon, Team Italia, Jurban isimli şirketler var. Her şirketin Ay aracı farklı tasarımlara sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!