Güncelleme Tarihi:
Avusturya Parlamentosu, polise "sığınmacıları tutuklama, gözaltına alma ve sınır dışı etme" yetkisi veren yasayı kabul etti. Koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan tasarı, sığınmacıların ülkeye girmesini ve iltica başvurusu yapmalarını zorlaştırmayı öngörüyor. Ulusal Konsey'de görüşülen yasa tasarısı, 67 ret oyuna karşılık 98 oyla kabul edilerek yasalaştı.
YASA HÜKÜMETE OLAĞANÜSTÜ HAL YETKİSİ VERİYOR
Yasaya göre, sığınmacı sayısının ani artışı karşısında hükümete “olağanüstü hal” ilan etme yetkisi veriliyor. Yasa, Suriye dahil, savaş bölgelerinden gelen bütün sığınmacıların iltica başvurularının, doğrudan sınırda reddedilmesine olanak tanıyor.
Polise ve sınır muhafızlarına sığınmacıları "tutuklama, gözaltına alma ve hemen sınır dışı etme" yetkisi veren yasaya göre mevcut durumda 5 gün olan gözaltında tutma süresi 14 güne çıkarılıyor.
Yasaya göre bazı sınır kapılarında geçici sınır kontrolleri yapılabilecek.
AVUSTURYA ÖZGÜRLÜK PARTİSİ YASAYI YETERSİZ BULDU
Yasal düzenlemeyi "yetersiz" bulan aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve yasanın insan hakları düzenlemelerine aykırı olduğunu savunan Yeşiller ve Neos partisi, ret oyu verdi.
İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka ise "Bütün dünyanın yükünü biz çekemeyiz" diyerek yasayı savundu.
HÜKÜMET SINIRLARA TEL ÖRGÜ ÇEKİYOR
2015 yılında 88 bin sığınmacı başvurusu alan Avusturya, 2016 yılı için en fazla 37 bin 500 sığınmacı başvurusu kabul edeceğini ve günlük 80 sığınmacının girişine izin vereceğini açıklamıştı.
Slovenya ve Macaristan sınırında kontrolleri artıran ve bazı sınırlara tel örgüler çeken Avusturya, İtalya sınırdaki Brenner sınır kapısında kontrolleri artırmayı ve 370 metrelik tel örgü çekmeye planlıyor.