Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz: Mülteciler Türkiye'de kalsın

Güncelleme Tarihi:

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz: Mülteciler Türkiyede kalsın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2016 09:43

Avrupa mülteci krizi yüzünden bölünme tehlikesi yaşıyor. Mülteci göçünü Türkiye’nin durdurmasını istiyor. AB ülkeleri bir yanda Türkiye’nin Suriyeli mültecilere kapıyı açmasını talep ederken, öte yanda kendi sınırlarını yüksek tel örgülerle kapatıyor.

Haberin Devamı

Avusturya, Makedonya’ya gerekirse sınırları mültecilere tamamen kapatması çağrısında bulundu.

Avusturya yılda 37 bin 500 mülteci alacağını, bunun üzerinde gelen iltica başvurularını kabul etmeyeceğini

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz: Mülteciler Türkiyede kalsın

karara bağladı. Münih Güvenlik Konferansı’nda Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’a Suriye ve mülteci krizini sordum.

Sizce Avrupa, Suriye konusunda Rusya’yla konuşurken tek sesle hareket ediyor mu? AB’nin bu konuda Rusya’nın karşısına daha bir özgüvenle çıkması gerekmiyor mu?

- Avrupa bu konuda ortak hareket ediyor. Sadece burada değil, İran’la nükleer müzakerelerde de çok iyi yaptı bunu. Biz bir biçim bulacağımızı geçmişte gösterdik. Suriye müzakerelerine baktığımda da, bu birlikteliği çok olumlu görüyorum. Ben burada Avrupa’nın tek sesle konuşmadığı gibi bir sorun görmüyorum.

Münih’te Rusya’yla Suriye’de bir ateşkes üzerinde uzlaşma sağlandı. Bu ateşkesin tutacağına inanıyor musunuz?

- Bunu diliyorum. Umut var. İyi bir başlangıç. Hiç olmazsa, bir diyalog var. Suriye’de temsili savaş kabul edilemeyecek bir durum. Ateşkes tüm Suriye halkı için önemli ve olumlu. Bu yüzden bunu diliyorum ama nasıl olacağını bilmiyoruz.

Haberin Devamı

Suriye’de ateşkes elbette Avrupa’ya mülteci akınının durması açısından da önemli. Avusturya Makedonya’nın sınırı mültecilere kapatmasını destekliyor. Bu AB için ne anlama geliyor?

- Biz ateşkese çok seviniyoruz. Çünkü en başta Suriye’deki insanlar için iyi bu. Ama bununla mülteci krizinin çözüleceği inancı yanlış olur. Avrupa’ya gelen mültecilerin sadece üçte biri Suriyeli. Bize gelen Suriyelilerin birçoğu daha önce Lübnan, Ürdün ve Türkiye’de yaşamış olanlar. Gelecek görmedikleri için göçüyorlar. Suriye’yle tüm mülteci krizinin çözüleceği hatasına düşmeyelim. İkincisi elbette Avrupa çapında ortak bir çözüm en arzu edilen bir durum. Ama öbür tarafta Yunanistan, kendisine Avrupa’nın yardım tekliflerini kabul etmeye pek yanaşmıyor. Bunun yanında Avusturya gibi ülkelerin zorlandığını görüyoruz. Bu yüzden biz bir üst sınır kararı almak zorunda kaldık. Bunun gerçekleşmesi için Batı Balkan dostlarımızla konuşmamız gerekiyor. Orda yığılmalar olmasın. Ben bütün hafta Batı Balkan ülkelerini ziyaret ettim. Bütün bu ülkeler bizimle ortak ve sıkı işbirliğini istiyorlar.

Haberin Devamı

Biz üst sınıra çok hızla ulaşmamak için günlük mülteci kontenjanı uygulayacağız. Makedonya gibi ülkeler de öyle yapacak. Bunun karşılığında Makedonya’ya polis ve donanım yardımında bulunacağız. Hatta gerekirse asker desteği vereceğiz, Yunanistan sınırında mültecileri durdurabilmek için.

Makedonya’ya Avusturya askeri mi göndereceksiniz?

- Makedonya Dışişleri Bakanı bana, ‘Önemli olan askeri üniforma. Hangi askeri üniforma olduğunun önemi yok’ dedi. Biz her halükarda polis desteği vereceğiz ama gerekirse asker desteği de. Ben bunun iki etkisi olacağına inanıyorum. Birincisi Yunanistan’da durum değişecek. Yunanistan, Avrupa’nın yardım teklifini kabul etmek için elini daha çabuk tutacak. İkincisi insan kaçakçılarına, mültecilerin kendisine bir sinyal olacak, böyle çok büyük sayıda yola çıkmamaları konusunda. Çünkü Avusturya’ya kadar yolun açık olmadığını görecekler.

Siz, Avusturya için bir üst sınır koydunuz. Türkiye sınırında 50 bin civarında Suriyeli mülteci bekliyor. Avrupa bir yanda Türkiye’nin sınırlarını açmasını isteyip öte yanda ama kendi sınırlarını kapatırken, mülteci krizi nasıl çözülür?

Haberin Devamı

- Ben Türkiye’ye bu sorunda akıl veremem. Bizim yapmamız gereken, yerinde ve mümkün olduğu kadar güçlü yardım etmek. Mültecilere bölgede, Lübnan, Ürdün ve Türkiye’de mümkün olduğu kadar iyi bakım verilmeli. Avrupa sınırsız mülteci alamaz.

Avrupa sınırsız mülteci alamaz’ dediniz. Türkiye’nin ‘Ben de sınırsız mülteci alamam’ demesini anlayışla karşılıyor musunuz?

- Burada önemli olan yerinde, orada bir çözüm bulmak. Bizim de AB ülkeleri olarak mültecilere yerinde yardım etmemiz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!