Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Döner Üreticileri Birliği Başkanı Kenan Koyuncu, fosfatın döner açısından ‘yapı taşı’ olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Avrupa döner sektöründe üretim ve satış yapan işletmelerin toplam cirosunun yıllık yaklaşık 13 milyar euro olduğunu belirten Koyuncu, şunları söyledi:
“100 bine yakın kişi bu sektörden gelir elde ediyor. Bizim hesaplamalarımıza göre Avrupa’da 35 binden fazla döner dükkanı var. Üretici sayısı konusunda kesin bir rakam yok ama 600 civarında olduğu tahmin ediliyor. Fosfat kullanımı da döner açısından bir yapı taşı olarak değerlendirilebilir. Bunu çıkarınca o ürünü yapmak zorlaşıyor. Fosfat, tuz gibi bir madde, onu kullanmadığımızda dönerin tadını bulamayız. Avrupalı parlamenterlerden, bu teklifi geri çevirmelerini bekliyoruz.”
Koyuncu, fastfood pazarında dönerin payının, hamburger gibi kalemlere göre fazla olduğuna işaret ederek, “Bu pazarda pastanı büyütmek istiyorsan birisine darbe vurman gerekiyor. Bu rastgele gündeme getirilmiş bir teklif değil” diye konuştu.
DÖNERİN ÖNÜNÜ KESMEK İÇİN Mİ?
Fransa’daki döner işletmecilerinden Ayşenur Çayan, fosfatın dondurulmuş birçok gıdada kullanıldığına dikkati çekerek, bu madde zararlıysa diğer ürünlerde de kullanılmaması gerektiğini söyledi. Kararın dönerciler lehine çıkacağını umut ettiğini belirten Çayan, olası yasak kararının Avrupa’da döner sektörünün önünü kesmek için alınabileceğini düşündüğünü ifade etti. Çayan, “Türkiye’de nasıl ki peynir ekmek satışı yasaklanamazsa, Avrupa’da da döner yasaklanamaz diye düşünüyorum. Yabancılar peynir ekmek gibi tüketiyorlar. Dönerin lezzetini tatmışlar, kolay kolay vazgeçeceklerini sanmam” dedi.