Avrupa’dan iki farklı ses

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’dan iki farklı ses
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2016 20:21

TÜRKİYE ile AB üyelik görüşmelerinin durdurulması gerektiğini savunan Avusturya Halk Partisi (ÖVP), Türkiye’ye AB üyeliği yerine çıkar ortaklığı önerdi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise "B planı hakkında konuşanlar, A planını uygulamayı sevmeyen ve bunu açıkça söylemekten çekinenlerdir" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Avusturya’nın Kurier gazetesine konuşan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner, Türkiye’nin yakın gelecekte AB üyeliğine hazır olmadığını iddia etti. “Türkiye yakın gelecekte AB üyeliği için hazır değil” diyen ÖVP lideri Mitterlehner, “Ama önemli bir bölgesel ve ekonomik ortak olmaya devam etmelidir. Bu nedenle biz Türkiye’ye has bir ortaklıktan yanayız. Bu ütopik bir üyelik umudunu korumaktan daha mantıklı ve gerçekçi” diye konuştu. ÖVP’nin “AB-Türkiye Çıkar Ortaklığı” istediğini belirten Reinhold Mitterlehner, hazırladıkları önerinin Başbakan Christian Kern’in partisi Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ve AB yetkililerine de ulaştırılacağını söyledi. Avusturya Başbakanı Christian Kern ve Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz son dönemde Türkiye ile üyelik görüşmelerinin durdurulması gerektiğini dile getirmişti. Başbakan Kern, konuyu 16 Eylül’de yapılacak AB zirvesinde de gündeme getireceğini duyurmuştu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE NORMALLEŞME HERKES İÇİN FAYDALI

YUNANİSTAN Başbakanı Aleksis Çipras, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilk kez Türkiye hakkında konuştu ve “Durumu dikkatle izliyoruz. Süratle normalleşme herkes için yararlı” dedi. Haftalık Real News gazetesine konuşan Çipras “Biz daha ilk andan darbe girişimini kınadık ve seçimle işbaşına gelmiş hükümeti destekledik. Türkiye ile ilişkilerin bozulmamasını ve mülteciler ile ilgili Türkiye-AB anlaşmasının yürürlükte olmasını olumlu sayıyoruz” diye konuştu. Çipras mülteci sorunu için de şunları söyledi: “B planı hakkında konuşanlar, A planını uygulamayı sevmeyen ve bunu açıkça söylemekten çekinenlerdir. Biz her şeyden önce Türkiye-AB anlaşmasının çökmemesi için mücadele veriyoruz. Bu anlaşmanın uygulanmasının durdurulmasından çıkarı olabilecek birini göremiyorum”. Aynı gazete, Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un Atina’da görüştüğü BM Mülteci Örgütü Yüksek Komiseri Filippo Grandi’ye, Avrupalı bazı siyasetçileri kastederek “Özellikle bu dönemde, ülkesinin sorunlarla karşıya karşıya bulunduğu bir sırada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gerektiğinden daha sert ve faydasız eleştiriler yapmak yanlış olur. Çünkü, Erdoğan bu şekilde Batı’ya ve özellikle AB’ye olan güvenini yitirebilir” dediğini yazdı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!