Güncelleme Tarihi:
Avrupa Parlamentosu Üyesi Philip Claeys verdiği bir soru önergesinde, “Gözlemciler, başörtü yasağının iptalinin kadın öğrencilerin başörtü takması üzerinde güçlü bir sosyal baskı oluşturmasından korkuyorlar. Bu Türkiye’de laik devletin kendisini giderek güçsüz kılma eğilimine uygundur. Komisyon’un Türk üniversitelerinde başörtü yasağının olası biçimde kalkması ve laikliğin zayıflamasının sonuçlarına karşı nasıl bir tavrı vardır?” sorusunu yöneltti.
Philip Claeys AB Komisyonu’nun yanıtlaması istemiyle Avrupa Parlamentosu Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, AKP’nin Türk üniversitelerinde başörtü yasağının kaldırılmasına yönelik taslak hazırladığını hatırlattı. Bu yasağın İslamcılarla uzun süreli bir “anlaşmazlık sebebi” olduğunu belirten Claeys, AKP’nin Anayasa’nın üç maddesinde düzeltme yapmayı düşündüğünü bildirdi. Philip Claeys önergesinde, “Gözlemciler başörtü yasağının iptalının kadın öğrencilerin başörtü takması üzerinde güçlü bir sosyal baskı oluşturmasından korkuyorlar. Bu Türkiye’de laik devletin kendisini giderek güçsüz kılma eğilimine uygundur. Komisyon’un Türk üniversitelerinde başörtü yasağının olası biçimde kalkması ve laikliğin zayıflamasının sonuçlarına karşı nasıl bir tavrı vardır?” diye sordu.
AB'DEN TÜRBAN AÇIKLAMASI
AB Komisyonu, başörtüsü konusunda Avrupa'da farklı uygulamalar ve standartlar bulunduğunu belirterek, bu konunun kendilerini ilgilendirmediğini açıkladı.
Genişlemeden sorumlu AB Komisyonu üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Krisztina Nagy, günlük olağan basın toplantısında bir soru üzerine, “Başörtüsü konusunda AB müktesebatı yok. Dolayısıyla başörtüsü konusunda görüş açıklamak durumunda değiliz. Bu, Türk toplumunun tartışması gereken bir konu” dedi.
Bazı basın organlarında başörtüsü düzenlemesinin AB'ye uyum için yapıldığı yönünde haberler olduğunun hatırlatılması üzerine Nagy, AB Komisyonu'nun başörtüsü konusunda önceki ilerleme raporlarında herhangi bir tutum belirlemediğini hatırlattı.
Süddeutsche Zeitung: TÜRKİYE LAİK DEĞİL
Almanya'nın etkin gezetelerinden Süddeutsche Zeitung, Türkiye'de laiklik bulunmadığını öne sürdü; Volksstimme gazetesi de devletin altının son derece önemli bir noktadan oyulduğunu savundu. ‘Volksstimme' gazetesi de son tartışmalarla ülkenin laik anayasa ile İslam'ı yeniden sembolize eden yol ayrımında bulunduğunu, devletin altının oyulduğunu iddia etti.
Süddeutsche Zeitung gazetesinde yer alan ‘Örtü ve Hoşgörü' başlıklı yazıda, “Türkiye hiç bir zaman laik bir ülke değildi, bu başörtüsü tartışmalarında da kendini gösteriyor” iddiasında bulunuldu. Christiane Schlötzer imzalı yazıda, modern Türkiye kurulduğunda anayasasında, ‘Türk devletinin dini İslamdır’ ibaresinin yer aldığı belirtildi.
DÜNYANIN GÖZÜ OYLAMADA
Bu arada dünyanın gözü TBMM'de yapılan türban oylamasındaydı. Amerikan New York Times gazetesi türban karşıtlarının İran deneyiminden kaygı duyduklarını yazarken, Amerikanın Sesi CHP'nin muhalefetini iyice sertleştirdiğine dikkat çekti. El cezire ise "Türban yasağının kaldırılması için bir adım daha atıldı" diye yazdı.
NEW YORK TIMES: İRAN DENEYİMİ KAYGISI VAR
Amerikan New York Times gazetesi üniversitelerde türban yasağının kalkmasıyla ilgili dün TBMM’de gerçekleştirilen oylamaya ilişkin, “Türkiye parlamentosu üniversitelerde türban yasağını kaldırmak için ilk adımı attı. Rektörler, generaller ve yargı laikliğin altının boşaltılacağı endişesi taşıyor” diye yazdı. Gazetenin haberinde karşı çıkanların komşu İran’daki şeriata kayma deneyiminden kaygı duydukları ifade edildi.
AMERİKA’NIN SESİ: CHP MUHALEFETİNİ İYİCE SERTLEŞTİRDİ
Amerikan yayın yapan Amerikan’ın Sesi Televizyonu da oylamayı izleyicilerine “AKP ile MHP'nin üniversitelerde türbanı serbest bırakmak için hazırladığı anayasa değişikliği teklifi kabul edildi. Türban yasağının kaldırılmasını destekleyenler ile karşı çıkanların günlerdir yaşadığı sert tartışmalar arasında toplanan TBMM Genel Kurulu, AKP ile MHP'nin anayasa değişikliği teklifini görüştü. Teklife laikliğe zarar vereceği endişesiyle karşı çıkan ana muhalefetteki CHP, genel kuruldaki görüşmelerde muhalefetini iyice sertleştirdi. Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik öngören teklifin görüşmeleri öncesinde meclis içinde ve dışında alınan olağanüstü güvenlik önlemleri dikkat çekti” diye duyurdu.
DTP’nin siyasal İslam uyarısında bulunduğunun da kaydedildiği haberde, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un konuşmasında parti olarak türban serbestliğine özgürlükler kapsamında destek verdiklerini ancak siyasal İslam uyarısında bulunduklarını söylediğini de yazdı.
EL CEZİRE: TÜRBAN YASAĞININ KALKMASI İÇİN BİR ADIM DAHA ATILDI
Katar’dan yayın yapan El Cezire Televizyonunun haberinde “Türk parlamentosu türban yasağının son bulması için bir adım daha attı" denildi. Parlamentonun türban önerisini ilk turunu görüştüğünün belirtildiği haberde, son oylamanın cumartesi günü gerçekleştirileceği kaydedildi. Türkiye’nin yüzde 99'unun müslüman olduğunu yazan El Cezire, cumartesi günkü oylamayla teklif yasalaşırsa onay için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderileceğini belirtti.