Güncelleme Tarihi:
Almanya'da ilk kez ölü bir kedide kuş gribi virüsü tespit edildi. Riems adasındaki Friedrich-Loeffler Enstitüsü'nün Başkanı Thomas Mettenleiter, Baltık Denizi'ndeki Rügen adasında bulunan ölü bir kedide, insanlar için de tehlikeli olan H5N1 virüsünün tespit edildiğini bildirdi.
Kedinin hafta sonunda çok sayıda ölü kuşun görüldüğü bir bölgede bulunduğu belirtildi.
AVRUPA'DA İLK KEZ BİR MEMELİDE GÖRÜLDÜ
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), olayın birçok başka memeli hayvana da kuş gribi bulaşabileceğini teyit ettiğini bildirdi. DSÖ yetkilisi Maria Cheng, kedide kuş gribi virüsü bulunmasını, “Avrupa'da ilk kez memeli bir hayvanda kuş gribi virüsüne rastlanması” olarak değerlendirdi.
Cheng, virüsün Tayland'da tavukla beslenen kaplanları ve kar leoparlarını öldürdüğünün belirlendiğini, söz konusu ölümlerin 2003 ve 2004 yıllarında meydana geldiğini söyledi.
Maria Cheng, “Hayvanlara H5N1 bulaşabileceğini biliyoruz, ama bunun insanlara ne gibi bir etkisi olabileceğini bilmiyoruz. Hayvanların hastalığın taşınmasında bir rolleri olup olmayacağını bilmiyoruz. Kedilerin ne kadar virüsü salgılayabileceğini bilmiyoruz” dedi.
HAYVANDAN İNSANA BULAŞTIĞI YÖNÜNDE BİLGİ YOK
Cheng, AP'ye yaptığı açıklamada, memeli bir hayvandan insana virüs bulaştığı yönünde bir bilgisi olmadığını da belirtti.
Almanya'da ölü bulunan kedinin bir kuşu yemiş olabileceğini kaydeden Cheng, Hollanda'da yapılan testlerde kedilere sık sık virüs bulaştığının tespit edildiğini ifade etti.
Cheng, özellikle domuzlara kuş gribi bulaşmasından endişe ettiklerini, domuzlar hem insan virüsü, hem de kuş virüsü taşıyabildikleri için, iki virüsün birleşerek yeni bir biçimle yeniden insanlara bulaşması tehlikesinin olduğunu kaydetti. Cheng, 1957 ve 1968'deki grip salgınlarında bu durumun yaşandığına dikkati çekti.