Güncelleme Tarihi:
İNŞA edildiği günden bu yana büyük tepkilere yol açan duvarın yıkımında üst düzey güvenlik önlemleri alınırken, yıkıma halk ilgi göstermedi. Güney Mitrovica Belediye Başkanı Agim Bahtiri, duvarın yıkılmasından tüm Mitrovicalı halkın son derece memnuniyet duyduğuna işaret ederek, halkın özgür bir şekilde hareket etmesiyle Mitrovica’nın ‘birleştiğini’ ifade etti.
Kuzey Mitrovica Belediye Başkanı Goran Rakiç, önümüzdeki hafta yıkılan duvarın yerine yapılacak yeni projenin hayata geçirileceğini belirterek, duvarın yerine bölgedeki yaya yoluna araçların geçişini önlemek amacıyla yaklaşık 70 santimetre yükseklikte bir ‘engelin’ inşa edileceğini söyledi.
AB: DUVARIN YIKILMASI ÇOK ÖNEMLİ
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Kosova ve Sırbistan temsilcileriyle iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi adına Brüksel’de yapılan iki görüşmenin, duvarın yıkılmasıyla birlikte sonuç verdiğini söyledi.
Duvarın yıkılmasıyla birlikte Mitrovica’nın kuzey ve güneyinde yaşayan halkın özgür hareket edeceğini aktaran Mogherini, “Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi bölgede barış ve istikrarın sağlanması için büyük önem taşıyor. Bu durum, iki ülkenin AB üyelik süreci için de önemli” dedi.
ARALIK AYI SONUNDA YAPILMIŞTI
Kosova Başbakanı İsa Mustafa, uzun süren görüşmelerin ardından duvarın yıkılması kararının alındığını anımsatarak, “Bölgenin iyileştirilmesi için de anlaşmaya vardık. Duvarın yıkımı, hem yasal çerçeve hem de çevre düzenlemesi ve halkın ihtiyacı doğrultusunda gerçekleşti” diye konuştu.
Mitrovica’daki Sırp yetkililer, 25 Ağustos 2015’te AB’nin arabuluculuğunda İbre Nehri üzerindeki köprünün yeniden canlandırılması projesi kapsamında, 2016’nın Aralık ayında yaklaşık 2 metrelik bir duvar inşa etmişti. Kosova ve Sırbistan arasında gerginliğe neden olan duvarın yıkılması ile ilgili yasa tasarısı da 2016 yılı sonlarına doğru Kosova Meclisi tarafından onaylanmış ve duvarın bu yılın ocak ayında yıkılması kararı alınmıştı. İbre Nehri üzerindeki köprü ise 1998-1999 yılları arasında yaşanan Kosova savaşının ardından Arnavutların şehrin kuzeyine araç geçişini engellemek amacıyla kullanılmıştı.