Güncelleme Tarihi:
Alman Bild gazetesinin haberine göre Avrupa Parlamentosu’ndaki sosyalistler ve Yeşiller grubu, dönercilerin kullandığı fosfatun kalp ve damar rahatsızlıklarıyla bağlantısı olduğu yönündeki tıp çalışmalarına dayanarak bu maddeyi yasaklamak istiyor. Ancak fosfat, döner etini bütün olarak tutuyor ve sulu kalmasını sağlıyor. Fosfat olmadığında dönerin suyu akıyor.
SOSİS VE DOMUZ ETİNE YASAK YOK
Söz konusu yasağın sosis ve domuz fümeyi kapsamayacağı ifade ediliyor. Bunun sebebi ise dönerin aksine sosis ve domuz fümenin pişirildikten sonra fosfatlanması. Döner eti ise çiğ haldeyken fosfatlu tutuluyor. Munster Üniversitesi’nden Hukuk Profesörü Janbernd Oebbecke (67), dönercilerin bu değişiklikle birlikte et stoğu yapamayacağını ve taze et kullanmak zorunda kalacağını söyledi. Bu da kebap dükkanları için daha masraflı olacak.
'DÖNER AYRIMCILIĞI'
Dönerciler ise buna karşı hukuki mücadele vermeye hazırlanıyor. Avrupa’nın en büyük kebap üreticisi olarak tanınan Berlin merkezli girişimci Remzi Kaplan, “Brüksel’e izin vermeyeceğiz. Avukatlarımız aktif olarak çalışıyor” dedi. Bazı kebap dükkanı sahipleri, ‘döner ayrımcılığı’ diye tanımladıkları bu durumun, Türk iş yeri sahiplerine kasten zarar vermek için hazırlandığını savunuyor.