Güncelleme Tarihi:
BRÜKSEL yarın NATO üyesi ile IŞİD’e karşı savaşan koalisyonun savunma bakanlarının toplantısına ev sahipliği yapacak. Bu arada kritik toplantı öncesi ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper’dan dikkat çekici bir uyarı geldi. Clapper, Irak ve Suriye’deki merkezlerine yoğun operasyona rağmen terör örgütü IŞİD’in dünya genelinde geniş bir hedef yelpazesine saldırı kabiliyetinin arttığını söyledi. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter zirve için dün Brüksel’e hareket etti. Son haftalarda 65 üyeli koalisyonun IŞİD’e karşı yeterince çaba sarf etmediğinden yakınan Carter, Irak ve Suriye’de IŞİD’in kalelerini geri almaya dair Amerikan stratejisinin detaylarını paylaşacak.
CARTER’IN PLANI
Amerikan AP ajansı, Savunma Bakanı Carter’ın “Herkese ihtiyacımız var, hepsi bu, Avrupalılar, Körfez devletleri… sınırda tam orada bulunan Türkiye. Dolayısıyla daha fazla katkı için pek çok şeye ihtiyaç var. Yapacağım şey oturup, işte harekât planı demek olacak. İkinci Dünya Savaşı haber görüntülerini aklınıza getirirseniz, kuzeye Musul’u alacak bir ok, güneye Rakka’yı ele geçirecek başka bir ok düşünürsünüz” sözlerini aktardı. Carter’a göre bunun için karada askerler, havada ise savaş uçakları olacak. Zafer için eğitimci ve diğer lojistik personele ihtiyaç duyuluyor.
AB’DEN DESTEK TALEBİ
ABD’nin sadece IŞİD’in yenilgiye uğratılmasını değil aynı zamanda bir daha güçlenememesi stratejisini merkeze alan bir ortaklığa bel bağladığını belirten AP, yerel güçlerin desteklenmesine ilaveten Carter’ın Avrupalı müttefiklerden eğitim ve diğer türde destekler için daha fazla katılım beklediğini aktardı. Yerel güçler ile koalisyonun işbirliğinin sahada, özellikle de Irak’ta sonuç verdiğini belirten AP, Kürt denkleminin ise NATO üyesi Türkiye’nin hassasiyetlerinden ötürü daha karmaşık olduğunu ifade etti.
ETNİK ÇATIŞMA RİSKİ
Institute for the Study of War (Savaş Çalışmaları Enstitüsü) kuruluşundan iki analistin görüşlerine yer veren AP, ABD ve koalisyon ortaklarının Kürtlere fazla bağımlı hale gelmiş olabileceğini ve bunun Türkiye’yi IŞİD’e karşı daha derin işbirliğinden uzaklaştırabileceği görüşünü aktardı. Ajans, düşünce kuruluşunun, “İkincisi ABD, genellikle Sünni Araplardan oluşan yerel güç aracılarının pahasına Kürtleri görece güçlendirerek Irak ve Suriye’de uzun vadeli etnik çatışmanın alevlenmesi riskini artırıyor” saptamasına yer verdi.
Ege’ye ve kara sınırına 7/24 uydu gözetlemesi
Uğur ERGAN
ALMANYA Başbakanı Merkel’in Ankara ziyaretinde, iki ülkenin mülteci akınını en aza indirgemek için vardıkları 10 maddelik mutabakatta en çarpıcı olanı, iki ülkenin savunma bakanları toplantısında NATO’yu göreve çağırmayı kararlaştırmaları oldu.
HAVADAN GÖZLEME
Hürriyet’in elde ettiği bilgiye göre, iki ülke NATO’nun havadan ve denizden gözetleme yapmasını planlıyor. NATO, uydular aracılığıyla Ege’de ve Türkiye-Suriye sınırındaki en küçüğü de dahil olmak üzere göç hareketliliklerini 7/24 izleyecek. Türkiye’nin Ege kıyılarındaki hareketlilikler de NATO’nun uydu gözleminde olacak. Gerekirse NATO’ya tahsisli helikopterler de gözlem uçuşları yapacaklar.
DENİZDE FRONTEX’LE İŞBİRLİĞİ
Denizdeki işbirliğinin ise doğrudan Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi (FRONTEX) ile Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı arasında olması planlanıyor. Türk kaynaklar, Yunanistan’ın karasularındaki 12 mil iddiaları nedeniyle iki ülke sahil güvenlikleri arasında işbirliğine gidilemediğini belirtiyor.
NATO: Talepleri çok ciddi ele alacağız
Mülteci krizinde NATO’nun göreve çağrılması konusu Brüksel’e resmen iletildi. Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i arayarak NATO’nun gözetleme rolü üstlenmesi konusunu bugün başlayacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın gündemine taşıyacağını belirtti. Stoltenberg, mülteci krizine yardımcı olunması yönündeki talepleri çok ciddi bir şekilde ele alacaklarını söyledi.