Avrupa'dan 'Cumhuriyet' tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Avrupadan Cumhuriyet tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2016 14:252dk okuma

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticilerine yönelik bugünkü operasyon konusunda bir bildiri yayınladı. Konuya ilişkin Avrupa Birliği Komisyonu'ndan da açıklama geldi.

Haberin Devamı

“Cumhuriyet operasyonunun OHAL yönetiminde dahi orantılı bir tedbir olarak görülmesi son derece tartışmalıdır” diyen Jagland, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin OHAL döneminde de geçerli olduğunu Türkiye’ye hatırlattıklarını belirtti.

Jagland, “Muhalif ifadelerin veya hükümete yönelik güçlü eleştirilerin seslendirilmesiyle, şiddet eylemleri ve terörizmin dikkatlice ayırt edilmesi gerekir. İfade özgürlüğü demokratik bir toplumun temellerinden biridir” dedi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, “Kürt medya kuruluşları” diye nitelediği 15 gazete ve haber ajansının bir KHK ile kapatılması konusunda da “endişeli” olduğunu bildirdi.

AB KOMİSYONU DA TEPKİ GÖSTERDİ

Avrupa Birliği Komisyonu da bir aday ülke olarak Türkiye’nin mümkün olan en yüksek demokratik standartlardan ve uygulamalardan esinlenmesini beklediklerini, buna medya özgürlüğünün ve hukukun üstünlüğünün de dahil olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’ın sözcüsü Maja Kocijancic, “Özgür, çeşitli ve bağımsız medya her demokratik toplumda esastır” dedi.

Türkiye’de, özellikle medya ve ifade özgürlüğüyle ilgili bazı gelişmelere yönelik kaygılarını defalarca dile getirdiklerini hatırlatan Kocijancic, bu konuların AB Komisyonu tarafından açıklanacak raporda detaylı şekilde analiz edileceğini söyledi.

“KIRMIZI ÇİZGİ”

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da sosyal medya aracılığıyla verdiği mesajda, “Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve Cumhuriyet’te çalışan diğer gazetecilerin gözaltına alınması Türkiye’de ifade özgürlüğünde bir kırmızı çizginin daha aşılması” dedi.

Schulz mesajında, “Cumhuriyet sadece bir başka bağımsız gazete değil, ülkedeki en eski seküler gazete, Cumhuriyet’in bir kurumu” ifadelerini kullandı. İdam cezası tartışmaları, aynı çizgide olmayan belediye başkanlarının tutuklanması ve üniversite görevlilerini atama kararlarına dikkat çeken Schulz, “Türk hükümeti birlikten ziyade kutuplaşma peşinde” dedi. Schulz, sürmekte olan kitlesel tasfiyenin hukuk ve güvenlik gerekçelerinden çok siyasi değerlendirmelerle yürütüldüğü izlenimi verdiğini kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!