Güncelleme Tarihi:
12. Uluslararası İklim Değişikliği Konferansı'na katılmak üzere Kenya'nın başkenti Nairobi'de bulunan Avrupa Komisyonu'nun iklim değişikliği uzmanı Lars Müller, AB'nin küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi düzeylerine göre en fazla 2 derece olmak üzere bir hedef belirlediğini hatırlatarak, küresel ısınmadaki artışın hızlandığını, artışın 2 derecenin üzerine çıkması durumunda küresel ısınmasının sonuçlarının tehlikeli ve geniş çaplı olabileceğini belirtti.
1900'den beri 0,7 derece artışın olduğunu vurgulayan Müller, hedefe ulaşmak için gaz salımının 1990 seviyesine göre 2050'ye kadar yüzde 15-50 azaltılması gerektiğini söyledi.
AB'nin tek başına küresel ısınma sorununu çözemeyeceğini belirten Müller, başta en fazla gaz salımına neden olan ülkeler olmak üzere, mümkün olduğunca geniş çaplı uluslararası katılıma ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
KÜRESEL ISINMA KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRASLARI DA TEHDİT EDİYOR
Bu arada, küresel ısınmaya bağlı olarak deniz ve okyanus sularının seviyelerindeki, sel ve fırtınaların sayısındaki artışın dünyadaki kültürel ve doğal mirasları da tehdit ettiği bildirildi.
BM Çevre Programı tarafından konferansın ikinci gününde yayımlanan raporda, "okyanus suları seviyesindeki, sel ve fırtınaların sayısındaki artış nedeniyle paha biçilemez doğal hazinelerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu" belirtildi.
Cami, katedral, anıt gibi mirasların da ikilim değişikliği nedeniyle tehdit altında olduğunun belirtildiği raporda, acil önlem alınması çağrısında bulunuldu.
BM Çevre Programı'nın Başkanı Achim Steiner, yayımladığı bildiride, "önemli kültürel alanlardaki yetkililere yardım etmek amacıyla bilimsel bilgilerin kullanılması gerektiğini, iklim değişikliğinin neden olduğu kayıpların, başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere, yerel halkın yaşam olanaklarını etkileyebileceğini ve en fazla kirlenmeye neden olan fakirliği artırabileceğini" vurguladı.
Steiner, "Küresel ısınmadan korunmak için değerli varlıkları müze ya da hayvanat bahçesine koyamayız" diye konuştu.