Güncelleme Tarihi:
TTIP karşıtları bu sözleşmeyle Avrupa’da özellikle gıda ürünlerinde geçerli olan yüksek standardın kalkacağından korkuyor. ABD’de kesildikten sonra klorla dezenfekte edilmiş piliç eti serbest. AB’de ise kesinlikle yasak. Kırmızı et için AB’de çok sıkı standartlar var. Hormonlu yemle beslenmiş hayvan eti satışı AB sınırları içinde yasak. Ama ABD’de değil. ABD’li et üreticileri Avrupa’daki bu tür yasakları haksız buluyor ve “Nasıl bir ürün satın alacağına bırakın tüketici, markette ambalajın üstündeki bilgiyi okuyup, kendisi karar versin” diyor. ABD ayrıca genleriyle oynanmış yararlı bitkilere izin verilmesini istiyor.
AB İSPAT İSTİYOR
Aynı korku kimyasal maddeler için de geçerli. Avrupa’da işletmleler, yeni bir kimyasal maddeyi piyasaya sürmeden önce, çok sayıda testle, bu maddenin kanserojen olmadığını ispat etmek zorunda. Ama ABD’de yeni kimyasal maddeler için bu tür sıkı standartlar yok. ABD ile müzakereleri yürüten AB Komisyonu yüksek standartlardan taviz vermeyeceklerini söylüyor. Ancak TTIP karşıtları görüşmelerin çok gizli yürütüldüğünü eleştiriyor ve AB Komisyonu’nun sözüne güvenmiyor.
Özellikle Avrupa’da kültür sektöründe çalışanlar TTIP’ten çok olumsuz etkileneceği korkusu taşıyor. Devlet teşvikleriyle yaşayan Avrupa sinema sektörü Hollywood baskısına dayanamayacağı endişesi içinde.
NELER DEĞİŞECEK?
AB ile ABD arasında serbest ticaret sözleşmesi imzalanırsa;
* 800 milyonluk tüketiciyle dünyanın en büyük pazarı ortaya çıkacak,
* İki tarafın ekonomik gelişmesi çok daha hızlanacak,
* AB bu sözleşmeyle 119 milyar Euro, ABD 95 milyar Euro ek ekonomik kazanca kavuşacak,
* Çok sayıda yeni işyerleri açılacak,
ABD ile AB ticaret ortaklığı Asya’nın dünya pazarında lider olmasını engelleyecek,
* Yeni ürün ve üretimlerde ayrı ayrı test yerine bir test yapılacak ve bu ürünün maliyetini düşürecek, fiyatlar ucuzlayacak,
* Motorlu araçlarda ABD’deki standartlar çok yüksek. Bu standartlar Avrupa’da da geçerli olacak,
* Bakteri konusunda Avrupa’daki standartlar düşük. Çiğ sütten yapılmış peynirlere Avrupa’da bir engel yok. ABD’de ise bakteri gerekçesiyle peynirin pişirilmiş sütten yapılması gerekiyor...
TÜRKİYE NASIL ETKİLENECEK?
Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği var. TTIP’le ABD malları gümrüksüz Türkiye’ye girecek. Ama Türkiye AB üyesi olmadığı için ürünlerini gümrüksüz ABD’ye ihraç edemeyecek. Bu nedenle Türkiye AB arasında Gümrük Birliği’ni yenileme müzakereleri yapılıyor.