Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2004 02:07
Bazı Avrupa ülkelerinde modern imam yetiştirme programı başlatılması ve imamlar için bazı şartlar getirmesi tartışmaya neden oldu. Müslüman temsilciler ise ‘bize kimin imamlık yapacağına karar veremezler’ diye tepki gösteriyor.
AVRUPA’nın giderek artan Müslüman nüfusu için modern imam yetiştirme programı tartışmalar yarattı. Batı’yı hedef almak yerine kucaklayan ve böylece terörizm tehlikesini de baştan dizginleyen, dil bilen imam ideali bir dizi sancılar getirdi. Modern imamlar iş bulmakta güçlük çekerken, Müslümanlar Batı’nın güdümündeki imama, ‘kimse bize kimin imamlık yapacağına karar veremez’ diye isyan ediyor.
Eski kıtadaki imam tartışmasını dünkü New York Times büyüteç altına aldı. Etkin Amerikan gazetesine göre, Fransa’nın Burgonya bölgesindeki Avrupa İnsan Bilimleri Enstitüsü 1992’de kuruldu. İslami Örgütler Birliği’nin yönetimindeki enstitünün Paris’te ve Galler’de de okulları var. Yılda 3 bin 200 dolarlık eğitim ücreti karşılığında Fransızlarla birlikte yabancılar da dahil 150 öğrenci İslam’ı öğreniyor. Enstitünün müdürü Irak asıllı nükleer bilimci Zuhair Mahmud, ‘Fransa’daki ve Avrupa’daki Müslümanların gereksinimlerini karşılayacak modern imamlar yaratmak amacımız. Daha çok cami gerekiyor bu da daha çok imam anlamına geliyor’ diyor. 1998’de Rotterdam’da kurulan İslam Üniversitesi 20 imam yetiştirmekle övünüyor.
Politikacı, istihbaratçı ve hukukçusu da ithal imam yerine Avrupa’nın imamını yetiştirmesinden yana. Batı’ya aşina olmayan, yabancı çıkar çevrelerinin piyonu olabilecek ve terör saçabilecek imamların büyük tehlike olduğu inancındalar. Fransa, İtalya ve İngiltere imamlarla sorun yaşıyor. Paris’in 2001’den bu yana sınırdışı ettiği imamların sonuncusu Cezayir asıllı, 16 çocuklu Abdülkadir Bouziane, ‘Kuran’a göre, erkeğin kadını dövmesi caizdir’ fetvasıyla hedef olmuştu.
Dubai’de iftar vakti
BİRLEŞİK Arap Emirlikleri’nin başkenti Dubai’deki işçiler topluca oruç açıyor. Yer sofraları kuruluyor ve başta hurma, zeytin olmak üzere iftarın vazgeçilmezleri yöresel tatlarla birlikte gönüllüler tarafından dağıtılıyor. İftar sonrasında günün yorgunluğuyla birlikte tatlı bir uyku bastırıyor.