Güncelleme Tarihi:
Gazetede yayınlanan bir karikatürde ise Başbakan Erdoğan, 20’den fazla kalecinin dizildiği kaleye gol atmaya çalışırken gösteriliyor.
Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’nin üyelik müzakerelerine ilişkin Müzakere Çerçevesi’ni kabul etmesine, Avrupa basını geniş yer ayırdı. AB’de yaşanan krize karşı AB’nin taahhütlerinden vazgeçmediği, ancak koşulları sertleştirdiği yorumları yapıldı. Bazı gazetelerde Türkiye’nin AB sürecisine son verme girişimlerinin yenilgiye uğradığına da dikkat çekildi. Financial Times Başbakan Erdoğan’ı 20 kaleye gol atmaya çalışan bir futbolcu biçiminde çizdi.
FINANCIAL TIMES: ZAMANLAMA DAHA KÖTÜ OLAMAZDI
Financial Times, Müzakere Çerçevesi’nin onaylanması konusunda birkaç haber ve yazı yayınladı. Avrupa Komisyonu’nun kararını heyecansız bir biçimde aldığını öne süren gazete, "Zavallı Türkiye. 42 yıldır bekleme odasında kaldıktan sonra resmi müzakerelerinin başlaması için zamanlama daha kötü olamazdı" ifadesini kullandı. Bu arada, gazetede Başbakan Erdoğan’ı kale çizgisinde geçişi imkansız kılacak şekilde sıralanmış 20’den fazla kaleciye gol atmaya hazırlanırken gösteren bir karikatüre yer verildi.
DIE WELT: İMTİYAZLI ORTAKLIĞA GİDEN YOL
Almanya’da yayınlanan Die Welt gazetesi de, Avrupa Komisyonu’nun açıkladığı çerçevenin tam üyelikten çok imtiyazlı ortaklık önerdiğini savunuyor. Gazete, belgenin bu süreçte başarı veya başarısızlığı Türkiye’ye bağladığını savunarak "Aslında bu, imtiyazlı ortaklığa giden bir yol. Şimdi bunu müzakere belgelerine de bir alternatif olarak yerleştirmek 25 üye ülkeye kaldı" diye yazdı.
THE TIMES: KOMİSYON YENİ ENGEL KOYDU
İngiliz The Times gazetesi ise, "Türkiye, engebeli AB yolunda yeni bir engel ile karşı karşıya" başlıklı haberinde konuya değindi. Times Avrupa Komisyonu’nun müzakerelerde AB’nin büyük bir Müslüman ülkesini mali ve siyasi açıdan sindirme kapasitesinin kilit bir faktör olacağını belirterek yeni bir engel koyduğu yorumunu yaptı.
LE MONDE: YENİ BİR KOŞUL YOK
Fransız Le Monde gazetesi ise, Müzakere Çerçevesi’ndeki koşulların hiç birinin yeni olmadığını vurguladı, Komisyon’un AB’nin taahhütlerinden vazgeçmeyeceği yolunda Türkiye’ye güvence vermek istediğini savundu. Komisyon’un aynı zamanda AB ülkelerindeki kamuoyunu kaygılandırmak istemediğini belirten gazete, müzakerelerin sonucunda üyeliğin garantili olmadığını bildirdiğine dikkat çekti.
BERLİNER ZEİTUNG: HEYECAN BUHARLAŞTI
Diğer Alman gazetesi Berliner Zeitung da, "Türkiye’nin üyeliği konusunda biraz heyecan var olsa bile, bu son haftalarda tamamen buharlaştı" ifadesini kullandı. Gazete, AB’de bir anayasa ve işler bir bütçe olmadan bu kadar ciddi bir genişleme düşünülmemesi gerektiğini öne sürdü.
THE GUARDİAN: TÜRKİYE’YE KARŞI ÇABALAR BRÜKSEL’DE YENİLDİ
İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian da Türkiye’nin 40 yıllık AB üyeliği çabasını sona erdirme girişimin Brüksel’de AB Komisyon üyeleri arasında yapılan uzun ve tartışmalı toplantı sırasında yenilgiye uğradığını yazdı. Buna karşı gazete, Brüksel’de Türkiye’nin üyelik şansı konusunda giderek artan bir karamsarlık olduğunu öne sürdü.
ABC: AB TAAHHÜTLERİNDEN VAZGEÇEMİYOR
İspanyol ABC gazetesi, Brüksel’in AB’deki krize karşın Türkiye ile ilgili takvimi koruduğunu ancak koşulları sertleştirdiğini belirtti. " AB şimdilik taahhütlerinden vazgeçemiyor" diyen gazete, "Belgenin en anlamlı yönü müzakerelerin amacının üyelik olduğunu belirtmesi" saptamasını yaptı.
LA VANGUARDİA: TÜRKİYE KONUSUNDA SERT TARTIŞMA YAŞANDI
"Türkiye konusunda sert tartışma" başlığı ile Avrupa Komisyonu’nun kararını değerlendiren diğer İspanyol gazetesi La Vanguardia ise, Komisyon’daki tartışmalara dikkat çekti. Gazete, "Dün Brüksel’de iki fırtına yaşandı. Biri, gerçek şimşekler ve gök gürültüsüydü. Diğeri ise bir çatı altında oldu" ifadesini kullandı.
DER STANDARD
Avusturyalı gazete Der Standard, AB’nin Türkiye’ye karşı dürüst olması gerektiğini savundu. Gazete, "Türkiye üye olarak kabul etmek istenmiyorsa bu şimdi, görüşmeler başlamadan söylenmeli" görüşünü savundu.