Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2009 00:00
ABD, İran’ı nükleer pazarlık masasına çekmeye çalışırken Kuzey Kore, Barack Obama Yönetimi’ne dün ’atom bombası’ sürprizi yaptı. Kore, nükleer teste sadece bir saat kala ABD’ye haber verdi.
KUZEY KORE'NİN NÜKLEER VE FÜZE TEKNOLOJİSİ
4.7’lik sarsıntı
Yer altında yapılan nükleer testin gücü, 2’nci Dünya Savaşı’nda Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan her bir bomba kadar. Patlama, Richter ölçeğine göre 4.7 büyüklüğünde bir sarsıntıya neden oldu.
KUZEY Kore, yer altında başarılı bir nükleer deneme yaptığını, ayrıca nükleer başlık taşıma kapasiteli üç de kısa menzilli füze test ettiğini açıkladı. Kuzey Kore’nin nükleer deneme yapması, dünyada şok etkisi yaratırken, tepkiler de hayli sert oldu.
Kuzey Kore’nin resmi
haber ajansı KCNA da başarılı bir nükleer test yapıldığını ve bunun, ülkenin nükleer caydırıcılığını artırma yolunda bir adım olduğunu duyurdu. Duyuruda, şu ifadeler yer aldı:
"Patlayıcı gücü ve kontrol teknolojisi daha üst düzeye çıkarılmış güvenli bir nükleer deneme daha başarıyla yapılmıştır. Bu denemenin sonuçları, nükleer silahların gücünün artırılmasında ve nükleer teknolojinin geliştirilmesinde ortaya çıkan bilimsel ve teknolojik problemlerin çözümüne katkı sağlamıştır. Nükleer deneme, toprak bütünlüğünün, ülkenin, ulusun ve sosyalizmin korunmasına, barışın garanti altına alınmasına ve Kore yarımadası ile bölge güvenliğinin korunmasına katkı sağlayacaktır."
Orta ölçekli depremDün sabaha karşı TSİ 03.54’te gerçekleşen nükleer patlamayla ilgili haberi, Rus Savunma Bakanlığı "10 ila 20 kilotonluk bir güçte" diye verdi. Kuzey Kore’nin üç yıl önce yaptığı denemedeki patlamanın gücü, 1 kiloton civarındaydı. İki patlama arasındaki fark, K.Kore’nin nükleer alanda sağladığı aşamayı ortaya koyması açısından önemli bulunuyor.
Güney Kore Savunma Analizi Enstitüsü’nden Baek Seung-Joo, denemenin gücünün, ABD’nin 2.Dünya Savaşı sonunda Japonya’nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine attığı atom bombalarına eşit olduğunu söyledi.
Tespit edilen sarsıntıya göre nükleer deneme, Kuzey Kore’nin kuzeydoğusunda yapıldı. Amerikan Jeolojik Çalışmalar Enstitüsü, merkez üssü başkent Pyongyang’ın 380 kilometre kuzeydoğusu ve yerin 10 kilometre altı olarak tespit edilen sarsıntı 4.7 büyüklüğünde oldu. Bu nokta, 2006 yılında yapılan denemenin yakınında bulunuyor.
Beş soruda nükleer K. KoreKuzey Kore daha önce nükleer test yapmış mıydı?
Evet, uluslararası toplulukların tüm uyarı, engelleme girişimleri ve kınamalarına karşın K.Kore Ekim 2006’da ilk denemeyi gerçekleştirdi.
Nükleer kapasitesi ne?
Yetkililere göre, Kuzey Kore’nin elinde 4-5 nükleer savaş başlığı yapabilecek 30 kilo kadar plütonyum ve yüzlerce kısa ve orta menzilli füze bulunuyor.
Niçin deneme yapıyor?Pyongyang son aylarda bu yolda söylem ve faaliyetlerini artırdı. Uzmanlar, K.Kore’nin böylece Obama yönetimine baskı yapmayı ve nükleer silaha sahip bir ülke olarak kabul edilerek, uluslararası görüşmelerde alan kazanmayı hedefliyor.
Nükleer testi niye şimdi yaptı?
Geçtiğimiz haftalarda uydu oturtma bahanesiyle uzun menzilli füze denemesi yaptı. BM Güvenlik Konseyi’nin kınaması üzerine Kore, geçen ay görüşmelerden çekildi. Misilleme olarak da testi gerçekleştirdi.
Diğer ülkelerin tepkisi?İlk andan itibaren BM Güvenlik Konseyi acil toplantıya çağrıldı. Ancak Konsey’in elinde K.Kore’ye karşı kullanabileceği herhangi caydırıcı bir unsur bulunmuyor. Ayrıca Rusya ve Çin’in, bu ülkeye yönelik yeni yaptırımları onaylamayacağı biliniyor.
Dünyadan tepki yağıyorİran’dan korkarken açılış K.Kore’denBARACK Obama Yönetimi, İran’ın nükleer programdan vazgeçirmeye çalışırken, sürpriz Kuzey Kore’den geldi. Başta ABD Başkanı Obama olmak üzere dünya liderleri ve nükleer silahsızlanma örgütleri, denemeyi tepkiyle karşıladı.
ABD: Kuzey Kore, doğrudan ve tehlikeli bir biçimde uluslararası topluma meydan okuyor. K.Kore’nin tutumu, gerilimi artırıyor.
Çin: Buna kesinlikle karşıyız.
Rusya: Haberi endişeyle karşıladık.
AB: Nükleer test, bölgesel barışı tehdit ediyor, güçlü misilleme gerekir.
BM: Denemenin ardından BM Güvenlik Konseyi acil toplandı.
Türkiye: Dışişleri Bakanlığı, nükleer denemeyi kınayarak, bu gelişmeden ciddi endişe duyduğunu bildirdi.
İran: Biz nükleer silahlanmaya karşıyız. BM Güvenlik Konseyi ve Almanya’dan oluşan altılarla nükleer görüşmeye hayır.
Kim’in hastalığı mı nükleer testi hızlandırdıBİR süredir Kuzey Kore lideri Kim Jong-Il’in (67) sağlık durumunun kötü olduğuna dair söylentiler yayılıyor. Kuzey Kore’nin bu sağlık endişeleri ve de ABD Yönetimi’ni pazarlık masasına çekebilmek için testi erkene almış olabileceği iddia ediliyor.
Güney Kore’deki Dongguk Üniversitesi’nden Prof. Kim Yong-Hyun, "İkinci nükleer test, beklenenden erken geldi. Test, ABD’ye güçlü bir uyarıdır. Kuzey’in sabırsızlığının bir göstergesidir" dedi.
Sejong Enstitüsü isimli düşünce kuruluşundan Cheong Seong-Chang, "Çeşitli nedenlerden ötürü, Kuzey Kore’nin acelesi var. Kim’in sağlığıyla ilgili söylentiler bunlardan biri olabilir. Nükleer test, BM yaptırımlarına bir tepkidir. Kuzey Kore, bütün kartlarını oynuyor" yorumunda bulundu.