Atom bombaları Türkiye’de

Güncelleme Tarihi:

Atom bombaları Türkiye’de
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2006 00:00

Soğuk savaş biteli 15 yıl oldu, ancak ABD’nin Atlantik kıyılarından Pasifik kıyılarına uzanan üslerinde binlerce nükleer füzesi bulunuyor. "Bulletin of the Atomic Scientists" dergisine göre, ABD toprakları dışında altı Avrupa ülkesinde toplam 400 nükleer silah var. Bu ülkelerden biri de Türkiye.

ABD’nin, bugün, yurtdışıda nükleer silah bulundurduğu "altı" ülkeden biri Türkiye. "Bulletin of the Atomic Scientists" dergisinin son Kasım-Aralık sayısında yer alan "Bombalar Nerede, 2006" başlıklı yazısında, ABD’nin yurtdışında nükleer silah konuşlandırdığı ülkeler, Türkiye, Belçika, Almanya, Hollanda, İtalya ve İngiltere olarak belirtildi.

Dergideki yazıda, yurtdışındaki nükleer silahların ülkelere göre dağılımı verilmedi. Ancak, altı Avrupa ülkesindeki "sekiz" üste yer alan toplam nükleer bomba sayısının 400 kadar olduğu ifade edildi.

ABD’nin "toplam" nükleer silahları için "yaklaşık 10 bin" sayısı verildi.

ABD, 1992-97 arasında, nükleer silahlarının sayısını 18 bin 290’dan 12 bin 500’e ve 1997’den sonra da bu silahları 10 bin düzeyine indirdi.

Dergiye göre, en fazla nükleer başlık, Washington Eyaleti’ndeki Bangor Denizaltı Üssü’nde yer alıyor. Buna göre, bu üste, 2 bin 364 nükleer başlık var. Atlantik Kıyısı’ndaki Georgia Eyaleti’ndeki Kings Bay Denizaltı Üssü’nde ise 1364 nükleer başlık bulunuyor.

Dergi, ABD’nin mevcut nükleer envanterinin yüzde 62’sinin Hava Kuvvetleri’ne ait olduğunu ve bunların ülkedeki "yedi" üs ile yurtdışındaki "altı ülkedeki üslerde" konumlu olduğunu bildirdi.

Bu veriler, akıllara, öncelikle, İncirlik Üssü’nü getiriyor. ABD, Soğuk Savaş’ın en zor dönemi olan 1960’lı yıllarda 17 ülkede nükleer bomba konuşlandırmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!