Atina’dan Rus doğalgazına alternatif proje: Dedeağaç bu kez LNG üssü oluyor

Güncelleme Tarihi:

Atina’dan Rus doğalgazına alternatif proje: Dedeağaç bu kez LNG üssü oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2022 07:00

Rus doğalgazına bağımlılığı azaltma çerçevesinde Yunanistan’ın Dedeağaç kentinde sıvılaştırılmış doğalgaz depolama ve yeniden gazlaştırma terminali için ilk adım atıldı.

Haberin Devamı

ABD askerinin Avrupa’ya yönelik operasyonlarında limanıyla lojistik üs haline gelen Yunanistan’ın Dedeağaç kenti bu kez, Güney Avrupa’nın Rus doğalgazına bağımlılığı azaltma konusunda rol oynamaya hazırlanıyor. Dün Türkiye sınırı yakınındaki Dedeağaç kentinde sıvılaştırılmış doğalgazı (LNG) depolama ve gazlaştırma (FSRU) terminalinin temel atma töreni yapıldı.

ÜST DÜZEY KATILIM

Törene Yunanistan, Bulgaristan, Kuzey Makedonya başbakanları Kiriakos Miçotakis, Kiril Petkov, Dimitar Kovaçevski, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel katıldı. Miçotakis “Dedeağaç Bağımsız Doğalgaz Sistemi” (ASFA) adını verdiği proje sayesinde, Yunanistan’ın enerji haritasındaki önemin artacağını belirterek “Moskova’nın gaz şantajları, Balkanlar’da acil işbirliğini gerektiriyor” dedi.

2023’TE TAMAMLANACAK

2023 sonuna tamamlanması öngörülen terminal, 170 bin m3 LNG depolama kapasiteli ve yıllık 5.5 milyar m3 doğalgaz yeniden gazlaştırma kapasitesine sahip LNG yüzer depolama ve gazlaştırma ünitesinden oluşacak. 300 metre uzunluğundaki ünite (FSRU gemisi), Dedeağaç limanının 17 km açığında demirleyecek. Tankerler, sıkıştırılmış doğalgazı, bu üniteye boşaltacak. Burada, yeniden gazlaştırılacak doğalgaz, 28 km’lik kara ve denizaltı boru hattı ile Dedeağaç’daki depolara nakledilecek.

Haberin Devamı

AB’DEN 167 MİLYON EURO DESTEK

AB, maliyeti yaklaşık 400 milyon Euro olarak hesaplanan projeye 167 milyon Euro ile destek veriyor. Geri kalan maliyetin yüzde 20’sini Bulgaristan, yüzde 20’sini Yunan Doğalgaz İşletmesi (DESFA), yüzde 20’sini de Yunan özel Gaslog firması üstlenecek.

Atina’dan Rus doğalgazına alternatif proje: Dedeağaç bu kez LNG üssü oluyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!