Güncelleme Tarihi:
AB Dışişleri Bakanları Finlandiya'nın Saariselka kentinde biraraya gelecek ve Türkiye'ye yardım konusunu görüşecekler. Yunanistan, AB'nin diğer 14 ülkesine Türkiye'ye yönelik mali yardımlara yönelik vetosunu kaldırmamakla birlikte, doğal afetler ve insani yardım kalemlerinden yapılacak yardımlara karşı ‘cömert’ davranacağını söyledi.
AVRUPA Birliği Dışişleri Bakanları'nın bugün ve yarın Finlandiya'nın Saariselka kentinde yapacağı toplantıda Türkiye'ye deprem sonrası yapılacak yardımlar ve Yunanistan'ın gümrük birliği sonrasında Türkiye'ye vaadedilen mali yardımlara uyguladığı veto konusu ele alınacak. Yunanistan'ın bu toplantıda veto konusunun ‘siyasi’ bir karar olduğunu söyleyeceği, bu kararını değiştirmek istemediğini, ancak bunun karşılığında AB'nin ‘doğal afetler’ ve ‘insani yardım’ bütçesinden Türkiye'ye yapacağı en yüksek yardımı onaylamaya hazır olduğunu bildireceği öğrenildi.
Atina aynı zamanda daha önce AB Bakanlar Konseyi tarafından Türkiye'ye kullandırılması kararı alan 150 milyon Euro'nun (71 trilyon) Ankara'ya ulaştırılmasına da ses çıkarmayacağını belirtti. Yunanistan halen 1996'da yürürlüğe giren gümrük birliği sonrasında Türkiye'ye ‘hibe’ olarak verilmesi vaadedilen 375 milyon Euro ile, Avrupa Yatırım Bankası'ndan 750 milyon Euro'ya veto uyguluyor (toplam 533 trilyon).
AB Dışişleri Bakanları'nı temsilen Saariselka toplantısı öncesinde biraraya gelen AB ülkeleri büyükelçileri bu konuyu enine boyuna tartıştılar ve Yunanistan'ın bu tutumunu değiştirmesini talep ettiler. Ancak Atina'nın vetoyla ilgili herhangi bir taviz vermeye yanaşmadığı bildirildi. Yunanistan'ın temsilcisi, vetoyu kaldırmadan Türkiye'ye yönelik AB bütçesinden yeni krediler bulunmasını istediği ve bu konuda ‘cömert olmaya hazır’ olduğunu bildirdiği öğrenildi. AB Dışişleri Bakanları'nın bu çerçevede Finlandiya'da Türkiye'ye yönelik 600 milyon Euro (284 trilyon) tutarında yardım kararı alması bekleniyor. Dünya Bankası'nın Türkiye'deki zararın tesbitine yönelik açıklamasından sonra ise bu miktarın artabileceği söyleniyor.
AB Dışişleri Bakanları'nın Saariselka'da Türkiye konusunu Pazar günü ele alması ve Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinde oluşan 11 aday ülkenin dışında Türkiye ve Malta konusunu birlikte değerlendirmesi bekleniyor. Avrupa Birliği deprem sonrası Türkiye'ye ‘insani yardım’ bütçesinden 4 milyon Euro (1.9 trilyon) yardım yapmayı kararlaştırmıştı. Bunun dışında AB Komisyonu 30 milyon Euro'nun da (14.2 trilyon) prefabrik ev yapımı için Türkiye'ye verilmesine karar verdi. Ancak bu yardımın 16 Eylül'de Avrupa Parlamentosu'nda onaylanması gerekiyor.
Finlandiya'nın Saariselka kentinde bugün ve yarın yapılacak olan toplantılarda ayrıca, Türkiye'nin diğer 11 aday ülke arasına alınması konusu da gündeme gelecek. Ancak ‘gayri resmi’ niteliğindeki bu toplantıda bağlayıcı bir karar alınması beklenmiyor. Bu konuda nihai karar, AB Devlet ve Hükümet Başkanları'nın 11-12 Aralık tarihlerinde Helsinki'de yapacakları zirve toplantısında verilecek.