Güncelleme Tarihi:
Rus bilim adamları astronotların kirli iç çamaşırlarını yiyerek yok eden mikrop kokteyli geliştiriyor. Uzay çalışmaları yaparken aylarca uzayda kalan astronotların kirli çamaşırları büyük sorun oluşturuyordu.
İngiltere'de yayınlanan New Scientist dergisinin haberine göre, biyotemizlik bilimi alanında devrim niteliği taşıyan çalışma Rus Uzay Araştırmaları Merkezi Biyolojik ve Tıbbi Sorunlar Enstitüsü tarafından sürdürülüyor. Enstitü'nün Mikrobiyolojik Ekoloji Laboratuvarı başkanı Vyacheslav İlyin'in verdiği bilgilere göre, şimdiye kadar hep problem yaratan kirli çamaşırlar, bunları büyük bir iştahayla yiyecek mikrop ve bakterilere verilecek. Yani kirli çamaşırlar sorunu özel olarak üretilen mikroplara ‘Buyur fanilamı ye’ diye ikram edilerek çözülecek. Üstelik bu işlemden doğacak metan gazı da uzay aracında yakıt olarak kullanılabilecek.
ÇAMAŞIR SORUN
Uzay araçları ile uzay istasyonlarında çamaşır makinesi bulunmuyor. Bu nedenle biriken kirli çamaşırlar mekan işgali ve enerji sorunlarına neden oluyor. Amerikalı uzay adamları uzay çalışmaları sırasında banyo için günde 5.5 litre su kullanabiliyor. NASA, Amerikalı astronotların mekikle yaptıkları seyahatlerde iç çamaşırlarını günlük olarak değiştirmesini, uzay istasyonunda ise 3 günde bir yeni çamaşır giymesini de istiyor.
New Scientist astronotların kirli iç çamaşırlarını yiyerek yok edecek en uygun mikrop ve bakteri kokteylinin belirlenmesinin 10 yıl alabileceğini, böyle bir kokteylin en geç 2017'de hazır olacağını kaydetti. Rusya ilk gezegenlerarası uzay aracını bu tarihti fırlatmayı planlıyor.
Mir uzay istasyonunda atıklar ve çöp bir konteynır içinde saklanıyor. Sonra bir modül gelip bunları alıyor ve modül uzay aracı dünyaya geri dönerken atmosfere bırakılarak yanıyor. Ancak bu çözümün de bir sakıncası var çünkü modüller senede sadece 2 sefer yapıyor.