Askere ‘S-300’leri vur' yetkisi

Güncelleme Tarihi:

Askere ‘S-300’leri vur yetkisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Genelkurmay'dan Rumların aldığı S-300 füzeleri konusunda brifing alan hükümet, silahlı kuvvetlere, füzelerin vurulması da dahil olmak üzere gerekli bütün askeri planları yapma talimatını verdi. Füzelerin vurulması konusundaki son karar hükümete ait olacak.

Hükümet, Rumların Rusya'dan alacağı S-300 füzelerine karşı Genelkurmay'a, aralarında, ‘son önlem olarak füzelerin vurulmasının da bulunduğu, ‘her türlü askeri planı yapma’ talimatı verdi. Başbakan Mesut Yılmaz, ‘‘Türkiye, güvenliğini sağlayacak her türlü tedbire başvurabilir’’ dedi.

Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde oluşturulan ‘Füze Çalışma Grubu’’ hükümetin verdiği bu yetki çerçevesinde, gerekli tüm askeri planları hazırlayacak. Ancak hangi planın uygulanacağı konusunda son sözü, gelişmeleri gözönüne alarak hükümet söyleyecek. Başbakanlık Konutu'nda dün Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir ve Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Çetin Saner tarafından verilen brifinge, Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, Devlet Bakanları Şükrü Gürel ve Hüsamettin Özkan, Dışişleri Müsteşar Yardımcıları İnal Batu ve Korkmaz Haktanır katıldı. Brifingde askerler, füzelerin tehlikelerini şöyle anlattılar:

Rumlar'ın füzeleri kendi topraklarına yerleştirmeleri halinde menzili Isparta'ya kadar genişler.

Füzelerin Yunanistan tarafından Ege'deki Yunan Adaları'na konuşlandırılması halinde, başkent Ankara bile menzil içine girer.

S-300 füzelerine nükleer, biyolojik ya da kimyasal başlık takılması halinde, Türkiye'ye yönelik yapılabilecek olası bir saldırı 250 kilometrekarelik alanda yaklaşık 70 bin kişinin ölümüne neden olabilir.

Askerler, Hükümete Türkiye için büyük tehlike yaratan S-300'lerin Ada'ya konuşlandırılmasına karşı alınabilecek caydırıcı önlemleri de anlattı:

KKTC'deki Türk askeri gücü kolordudan, ordu seviyesine çıkarılabilir.

KKTC'de hava ve deniz üssü kurulabilir.

Füzeleri sürekli kontrol altında tutacak gelişmiş radar teknolojisi ile donatılmış bir birlik KKTC'ye konuşlandırılabilir.

Türkiye'nin güneyinde bir Akdeniz ordusu oluşturulabilir.

Ancak tüm bu önlemler, Rum ve Yunanlılar'a karşı caydırıcı olmazsa, füzeler Türkiye'nin sahip olduğu av bombardıman uçakları ile havadan vurularak, etkisiz hale getirilebilir.

Başbakan Yılmaz, brifingden sonra, füzelerin Ada'ya getirilmesinin ‘savaş nedeni sayılıp sayılmayacağı’ sorusuna şu yanıtı verdi:

‘‘Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın ortak değerlendirmesi doğrultusunda Türkiye'nin güvenliğini sağlayacak her türlü tedbire başvurulabilir.’’ Brifinge katılan sivil bürokratlar ise özellikle ABD'nin bu konuyu, Türkiye'nin KKTC'deki askeri varlığını azaltması için ‘pazarlık unsuru’ haline getirebileceğinin işaretlerini aldıklarına dikkat çektiler. Hükümet ve askeri yetkililer füzelerin pazarlık konusu haline gelmesine izin vermeyeceklerini vurguladılar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!