Güncelleme Tarihi:
İlk kez Kosova harekátında kullanılmaya başlanan yeni nesil B2'ler, ‘‘savaş uçaklarının Rols Royce'ları’’ olarak anılıyor. Maliyetleri yaklaşık 2 milyar dolar. Bu nedenle ABD Senatosu'nda büyük tartışmalara neden olmuştu. F 117A tipi hayalet uçaklar gibi radarlara kolay kolay yakalanmayan yüksek teknoloji ürünü olan B-2'ler, aynı anda 16 ayrı hedefe bomba yağdırabiliyor. Yüzeyi radar ışınlarını emen bir alaşımla kaplı olan uçakta 159 ayrı bilgisayar sistemi bulunuyor. Egzoz gazını soğuk havayla karıştıran özel egzozu sayesinde B2'ler, ısıya duyarlı füzelere de yakalanmıyor. B2'ler havada bir kez yakıt ikmali yaptıklarında hiç durmadan 18 bin 500 km uçabiliyorlar.
NATO'nun Kosova harekátının ilk gününde denenen B-2'ler, 30 saat görev yaptılar ve ABD'ye geri döndüler. İki kişi gibi çok az personelle yönetilen ve 75 bombardıman uçağının yapacağını tek başına yapabilen B-2'ler, bu özellikleri nedeniyle ‘‘21'inci yüzyılın savaş makinesi’’ olarak anılıyor. Geleceğin savaşlarının konusunda mükemmel yetiştirilip uzmanlaşmış personel ve mükemmel tasarlanmış silahlarla bir satranç oyunu gibi bilgisayar ortamında kazanılacağını belirten uzmanlar, B-2'lerin bu nedenle büyük önem taşıdığını bildiriyorlar. B-2'lerin tüm özellikleri, son derece gizli tutuluyor. Bu uçaklar, son derece gizli tutulan deneme aşamasındaki uçuşları sırasında, bazı kişilerce görülmüş ve UFO zannedilmişti.
4 SAAT SAKLANDI
Öte yandan düşen hayalet uçağın pilotunun kurtarılışıyla ilgili karanlıkta kalan noktalar da aydınlanmaya başladı. Adı açıklanmayan pilotun Sırp kuşatması altında 4 saat saklanmayı başardığı belirtildi. Pilot daha sonra İtalya'dan havalanan komandolar tarafından kurtarıldı. Olası bir Sırp saldırısına karşı NATO savaş uçakları ve EA-AB uçakları, elekronik parazit yaparak kurtarma helikopterlere koruma sağladı. Kayıp pilot pazar sabahı 05.45'te Bosna'nın Tuzla kentine getirildi.