Güncelleme Tarihi:
KÖLN’de düzenlenen genel kurulda DİTİB hakkındaki güncel gelişmeler ve tartışmalar, yerel dernekler ile eyalet birliklerinin güçlendirilmesi, dini cemaat olarak tanınma ve nizami ders olarak okullarda İslam din dersinin okutulması konuları ele alındı. Yapılan tüzük değişikliği ile DİTİB’in teşkilat yapısında da değişikliğe gidildi. Eyalet Birlikleri Tüzüğü’nde gerçekleşen kadın, gençlik ve veli birliklerinin temsili, yeni tüzük ile birlikte Federal Birlik Tüzüğü’ne dahil edildi.
DİN GÖREVLİLERİ SADECE DİN GÖREVLİSİDİR
Genel kurula katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da, DİTİB’in Almanya’daki Müslümanlar açısından önemini vurgulayarak, Diyanet İşleri Başkanlığının DİTİB’e desteğini vurguladı. İslam’ın saygı ve hoşgörü dini olduğuna dikkati çeken Erbaş, “İslam bu şekilde öğretilmeli ve yaşanmalıdır ancak bu şekilde radikalizm engellenebilir. DİTİB, bu konuda büyük başarı göstermiştir. Bu sebeple bütün DİTİB mensuplarına, gönüllü çalışan derneklerin, eyalet birliklerinin yönetim kurullarına şükranlarımı sunarım” diye konuştu. Almanya’da son dönemlerde din görevlileri hakkındaki tartışmalara da değinen Erbaş, “Burada sizi temin edebilirim ki din görevlilerimizin sadece dini görevleri bulunmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
DİTİB SORUMLULUĞUNUN BİLİNCİNDE
Yeniden başkanlığa seçilen Prof. Dr. Aşıkoğlu da DİTİB’in bir Alman dini cemaati olduğunu ve dini cemaat olarak İslam’ı ilgilendiren dini konularda federal ve eyalet hükümetlerinin muhatabı olduğunu dile getirdi. Aşıkoğlu, yeni dönemde de Almanya’daki kurumlarla, siyasilerle ve dini cemaatlerle daimi müzakerelerin devam edeceğini vurgulayarak, “DİTİB sorumluluğunun bilincindedir” ifadelerini kullandı.