Arnavutluk, İran ile ilişkilerini kesti

Güncelleme Tarihi:

Arnavutluk, İran ile ilişkilerini kesti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2022 07:00

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, İran’ı 15 Temmuz’da ülkesine yönelik “büyük bir siber saldırı düzenlemekle” suçlayarak Tahran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Başkent Tiran’da yaptığı açıklamada Rama, kapsamlı bir soruşturma sonucu bu karar vardıklarını belirtti. Buna göre, İranlı diplomatlara ve elçilik personeline ülkeden ayrılmaları için 24 saat süre verildi.

Başbakan Rama, siber saldırının kamu hizmetlerini felç etme ve hükümet sisteminin elektronik haberleşmesini engelleme amacı güttüğünü fakat amaçlarına ulaşamadığını söyledi. İran ise siber saldırı iddialarının asılsız olduğunu belirterek siyasi ilişkileri kesme kararını “yanlış düşünülmüş ve dar görüşlü bir eylem” olarak nitelendirdi. ABD ve BM’nin talepleri üzerine Arnavutluk’un İranlı muhalif grup Halkın Mücahitleri Örgütü’nden yaklaşık 3 bin kişiyi kabul etmesi Tahran ile ipleri germişti. Halkın Mücahitleri, 1979’daki İran İslam Devrimi sırasında Ayetullah Humeyni’yi desteklemiş ancak devrim sonrası çıkan anlaşmazlığın ardından rejimi devirmeye yönelik eylemlere yönelmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!