Güncelleme Tarihi:
Amerikalı ve Güney Afrikalı arkeologlar Afrika'da yaptıkları araştırmalarda son dönemlerin en önemli iki keşfine imza attılar. Yeryüzünde gelmiş geçmiş en yırtıcı hayvan olduğu belirtilen bir hayvana ait tam fosil Karoo Çölü'nde bulunurken Güney Afrika'da da 3.5 milyon yıl öncesine ait bir insan iskeleti bir mağaradaki kazıda ortaya çıkarıldı.
canavar Gorgon
Washington Üniversitesi paleontoloji uzmanları Peter Ward ile Roger Smith, tarih öncesinin en yırtıcı hayvanı, yarı memeli, yarı sürüngen gorgona ait tam bir fosil keşfettiler. Kemikleri Güney Afrika'daki Karoo Çölü'nde bulunan hayvanın, dinozorlardan 50 milyon, günümüzden ise 250 milyon yıl önce yaşadığı belirtildi. Gorgon, yırtıcı ve yok edici özelliği nedeniyle Yunan mitolojisine bile girmiş ve söylenceye göre bu hayvana bakanlar anında taş kesiliyormuş. Peter Ward'un açıklamalarına göre irileri 2.1 m boyunda, 360 kilo ağırlıkta olabilen ancak ev kedisi kadar küçüklerine de rastlanan gorgon jilet gibi keskin dişlere ve büyük bir çeneye sahip. Öyle ki dişleri avının etini kızgın bir bıçağın tereyağında kaydığı gibi kolayca parçalayabiliyor. Bu nedenle gorgonla karşılaşan herhangi bir canlının yaşama şansı hiç yok. Kürkü olmayan ve derisi kertenkele derisine benzeyen gorgon Ward'un tarifine göre ‘‘En yırtıcı, en korkunç aslandan daha beter.’’
En eski insan iskeleti
Güney Afrika Witwatersrand Üniversitesi'nden Dr. Ron Clarke, asistanı Stephen Motsumi ve Nkwane Molefe (üstteki resim), Güney Afrika'nın Krugersdorp bölgesindeki Sterkfontein Mağarası'nda bilinen en eski insan iskeletini ortaya çıkardı. Mağarada bulunan 3.5 milyon yıllık kemikler bir kaç eksiği hariç hemen hemen tam bir insan iskeleti oluşturuyor. İnsanoğlunun atalarına uzanan iskeleti keşfeden uzmanları bünyesinde barındıran Witwatersrand Üniversitesi antropoloji tarihinde kayda geçmiş buluşlarıyla tanınıyor. Bilinen en eski ayak izi fosili de (Havva'nın ayak izi denilen 117 bin yıllık iz) geçen yıl yine Capetown yakınında bulunmuştu.