Arınç Biden’la görüşecek

Güncelleme Tarihi:

Arınç Biden’la görüşecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2013 01:35

Hükümetin ABD çıkarması sürüyor. Hafta başı kente gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ardından bugün de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Washington’da üst düzey temaslarda bulunacak. Arınç, Başkan Yardımcısı Biden ile görüşecek.

Haberin Devamı

ABD-Türkiye ilişkilerinde Gezi olaylarından beri yaşanan gerginlik, bu hafta yerini aylar sonra ilk kez yumuşamaya bıraktı.

Obama Yönetimi’nin protestolara yaklaşımı nedeniyle Türk Hükümeti’ne ağır eleştiriler yöneltmesinin ardından başlayan soğukluk, Suriye, Mısır, Irak, İsrail politikalarındaki farklılıklar sonrası iki müttefikin birbirinden uzaklaşmasıyla sonuçlanınca, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ilişkileri tamir etmek için hafta başında Washington’a bir ziyaret düzenledi. Ve hem Dışişleri Bakanı John Kerry hem Savunma Bakanı Chuck Hagel hem de Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile bir araya gelen Davutoğlu, Türk Hükümeti’nin dış ilişkilerdeki birçok konuda politika değişikliğine gideceğini belirtince, ziyaret Türk Hükümeti açısından amacına ulaştı. İşte iyi sonuçlanan hafta başındaki temasların ardından dün de kente Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç geldi. Ve uzun süredir müzakereleri süren Arınç’ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yapması planlanan toplantının teyidi de Davutoğlu ziyaretinden sonra geldi.

Haberin Devamı

JEFFERSON ANITI
Bugün TSİ 19.45’te Beyaz Saray’da Biden ile görüşecek Arınç, Washington’a Perşembe günü vardı. Arınç’ın dün kentteki en ilginç programı ise ABD’nin “kurucu babaları”ndan eski başkan Thomas Jefferson’ın anıt mezarına yaptığı ziyaretti. Başta Bağımsızlık Bildirgesi, duvarlarında ABD tarihi için önemli belgelerden alıntıların yazılı olduğu mezarın en önemli özelliği, kubbesinde yazılı Jefferson’a ait bir cümle: “İnsan aklı üzerinde her türlü tiranlığa karşı Tanrı’nın huzurunda ebedi düşmanlık andı içiyorum.” Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar, yıllar önce burayı ilk kez ziyaret ettiğinde alıntılardan çok etkilenen Arınç’ın, Jefferson’ın mezarını bu nedenle tekrar görmek istediğini aktardılar.

Perşembe günü herhangi bir resmi temasta bulunmayan Arınç, bunun dışında Türk düşünce kuruluşu SETA’da basına kapalı bir toplantıya katıldı. Kentin gazetecilik müzesi Newseum’u gezdi. Maryland’de yapımı devam eden ve içerisinde bir cami bulunan, Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi’ni ziyaret etti. Sarar’ın kentteki bir mağaza açılışını yapıp akşam da Türk Büyükelçiliği Rezidansı’nda Türk-Amerikalıların davetli olduğu bir resepsiyona katıldı.

Haberin Devamı

CARNEGIE KONUŞMASI
Arınç’ın bu sabah Biden’dan önce kentin en önemli düşünce kuruluşlarından Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’nda “Türkiye'nin Demoratikleşme Süreci” başlıklı bir konuşma yapması planlanıyor. Biden görüşmesinden sonra ise Citibank’ın binasında ABD’nin önde gelen şirketlerinin CEO’larıyla bir araya gelmesi bekleniyor.

Cuma gecesini de ABD başkentinde geçirecek Arınç, Cumartesi günü New York’a geçecek. Başbakan Yardımcısı, burada da bazı düşünce kuruluşlarında konuşacak. Ayrıca Kuzey Amerika’da Türkçe yayın yapan medya organlarının temsilcileriyle bir araya gelecek. Anadolu Ajansı’nın New York ofisinin açılışını gerçekleştirecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!