Arafat’a raylı mezar

Güncelleme Tarihi:

Arafat’a raylı mezar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2007 02:00

Filistin’in eski Devlet Başkanı Yaser Arafat’ın anıtmezarı, dün Batı Şeria’nın Ramallah şehrinde resmen açıldı. Mezarın üç tarafının sularla çevrili olması ve altına bir tren rayı konması, anıtın "geçici" olduğunu, Filistinlilerin, Arafat’ın son dileği olan Kudüs’e gömülmenin bir gün gerçekleşeceğine dair umudunu vurguluyor.

FİLİSTİN lideri Yaser Arafat’ın anıt mezarı, ölümünden tam üç yıl sonra tamamlanıp, Batı Şeria’nın Ramallah kentinde bulunan karargáhının bahçesinde dün düzenlenen törenle resmen açıldı. 11 Kasım 2004 tarihinde Fransa’da bir hastanede ölen Nobel Barış Ödülü sahibi liderin, bugün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından kullanılan karargahının bahçesi, dün Filistin liderlerinin akınına uğradı.

İyice bölünen Filistin’i bir nebze de olsa birleştiren tören, Abbas’ın mozoleye Filistin bayrağının renklerini taşıyan bir çelenk koyması ve imamın duasıyla başladı. Ardından Filistin şeref kıtasının da katılımıyla bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Bir zamanlar Arafat’ın en güçlü rakibi olan Abbas’ın yanı sıra, Filistin’in rakip hiziplerinden birçok isim törene katıldı. HAMAS bile, törende temsil edilmemekle birlikte, Arafat’ın Filistin davasını dünya kamuoyu gündemine taşımasındaki başarısını kabul ediyor.

"GEÇİCİLİK" VURGUSU

Filistinli yetkililer, kullanılan akarsu ve ray öğelerinin yanısıra, mezarın temel malzemesinin de "Kudüs taşı" olmasının, Arafat’ın bu şehirde gömülme ve Filistin devletinin başkentini de bu şehir yapma özlemini simgelediğini vurguladılar. Kısa bir konuşma yapan Abbas da, ABD’nin düzenleyeceği Ortadoğu konferansı öncesinde, "Şehit devlet başkanımız Arafat’ın çok sevdiği Kudüs’te yeniden gömülmesini sağlamak için çalışmayı sürdüreceğiz. Tüm halkımız gibi Arafat da, Kudüs’ü, bağımsız Filistin devletinin başkenti yapmaya çalışmıştı" dedi.

1.75 milyon dolara (2 milyon YTL) yaptırılan anıt mezar, Filistin’in manevi liderinin ölüm tarihini vurgulamak için 11 metreye 11 metre olarak inşa edildi.

Doğal bir kaynağın üzerine konan mezarın üç tarafı sularla çevrili. Hem kaynak suyu, hem de mezarın altına konan demiryolu parçası, anıtın geçici olduğunu simgeliyor.

Anıtmezar dahilindeki 30 metrelik caminin minaresinden birkaç kilometre ötedeki Kudüs’e doğru tutulan lazer de, Arafat’ın asıl isteğinin üç dinin kutsal şehrinde gömülmek olduğunu vurguluyor. Mezarda Kudüs taşının kullanılması da aynı özlemi simgeliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!