Güncelleme Tarihi:
Apostolides ve Rum avukatı Konstantis Kantunas ile Apostolides'i temsil eden İngiliz avukatlık bürosundan Simon Congdon, mahkeme kararının ardından Londra'nın merkezindeki Covent Garden'da basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda basın mensubu ve yetkilinin katıldığı basın toplantısında Apostolides'in ailesi de hazır bulundu.
Avukatlarına teşekkür ederek sözlerine başlayan Apostolides, "Önemli bir karar alındı. Uzun bir mücadele oldu, neredeyse 6 yıl. Bence bu karar, Avrupa yasaları ve yönetmeliklerinin insan haklarıyla ilgili bir zaferidir" dedi.
Kıbrıs'taki mülkiyet konusuyla ilgili bu davanın "dönüm noktası" olduğunu kaydeden Apostolides, dava sonucunun bundan sonra mülkiyet konusuyla ilgili daha adil ve dengeli sonuçlar getireceğini, bu nedenle kararın adadaki her iki toplumun bir anlaşmaya varabilmelerine yardımcı olacağını savundu.
Kendini nasıl hissettiğinin sorulması üzerine ise Apostolides, "Gayet iyi" yanıtını verdi ve kararın uygulanmasının kolay olmadığını, önümüzdeki sürecin her şeyi göstereceğini ifade etti.
AVUKAT KANTUNAS: "MÜZAKERELER ETKİLENMEZ"
Apostolides'in avukatı Kantunas da İngiltere'deki avukatlarına yardımları için teşekkür etti, uzun ve zor bir süreçten geçildiğini söyledi.
İngiliz mahkemesinin verdiği kararın Orams çiftinin tazminat ödemesini, aynı zamanda arsanın Apostolides'e iadesini içerdiğini belirten Kantunas, davanın yaklaşık 6 yıl sürdüğünü hatırlattı.
Davanın İngiliz İstinaf Mahkemesinde Kasım ayındaki duruşmasında, Orams çiftinin iki iddia ortaya attığını söyleyen Kantunas, bunlardan ilkinin, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı (ATAD) Başkanı Yunanlı hakim Vassilios Skouris'in Orams davasıyla ilgili geçen yıl verdiği kararın "yanlı bir karar" olduğu şeklinde olduğunu anımsattı.
Diğerinin ise kamu politikasıyla ilgili olduğunu belirten Kantunas, her iki konunun da mahkeme tarafından reddedildiğini vurguladı.
Kararın önemine dikkati çeken Kantunas, çünkü bunun nihai bir karar olduğunu ve temyiz yolu olmadığını, ayrıca "Kıbrıs Türk tarafında Rumlara ait olan, ancak yabancıların sahip olduğu emlakla ilgili Rumlar için yasal yolları açtığını" kaydetti.
Mahkemenin verdiği hükmün yakında uygulanmasını beklediklerini ifade eden Kantunas, "Bu dava sonucunun hem Kıbrıslı Rum, hem de Kıbrıslı Türklere birçok yönden yarar sağlayacağını düşünüyoruz. Sadece mülkiyetle ilgili değil, örneğin Kıbrıs Türk tarafında bir trafik kazası olduğunda ve bu kazayı diyelim ki Kıbrıslı Türk ile İtalyan yaptığında, Kıbrıslı Türk'ün Kuzeyde çıkardığı mahkeme kararı başka bir yerde uygulanamıyordu. Ama şimdi Kıbrıslı Türkler yabancılara Kıbrıs Rum mahkemelerinde dava açabilecekler ve alınacak karar Avrupa'da her yerde uygulanabilecek" diye konuştu.
Apostolides gibi benzer durumda olan insanlar için bu dava sonucunun emsal teşkil edebileceğini ifade eden Kantunas, Girne'de bulunan Dome otelinin sahibi olduğunu iddia eden Kıbrıslı Rum'un kendisine telefon ettiğini ve "otelini ihlal eden ve otelinde kalan turistler aleyhinde dava açacağını" söylediğini kaydetti.
Bu kararın ayrıca yabancılara mülk satışı konusunun da önüne geçeceğini, çünkü özellikle Annan Planının reddedilmesinden bu yana Türk tarafında çok sayıda emlakın yabancılara satıldığını ifade eden Kantunas, kararın Kıbrıs Türk tarafındaki inşaat sektörünü ve turizmini de etkileyeceğini söyledi.
Kantunas, kararın adada devam eden müzakere sürecine olası etkisiyle ilgili bir soru üzerine, kararın bu süreci kesinlikle etkilemeyeceği düşüncesinde olduğunu ifade etti ve Loizidou davasını örnek gösterdi.
Bu arada, basın toplantısının yapıldığı salonda bir kutlama resepsiyonu da verildi.