Apo, Yukarı Karabağ'da

Güncelleme Tarihi:

Apo, Yukarı Karabağda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bölücübaşının Ermeni işgali altındaki Azeri toprağı Yukarı Karabağ'da olduğu iddia ediliyor. İddiayı ortaya atan ciddi Rus gazetesi Komersant'a göre, Türkiye Yukarı Karabağ bölgesine bir komando operasyonu düzenlediği takdirde Apo buradan İran'a kaçacak.

Rusya'da ciddiyetiyle tanınan iş çevrelerinin gazetesi Komersant, terör örgütü başı Apo'nun Roma'dan, Ermeni işgali altındaki Azeri toprağı Yukarı Karabağ'a gittiğini yazdı.

Gazetenin, ‘‘Vatansız adam, kimse tarafından tanınmayan Karabağ'da’’ başlıklı haberinde, Stepanakert yönetiminin, ‘‘Apo'yu kabul etmeye hazır oldukları’’ yolundaki açıklamasına dikkat çekiyor. Apo'nun Roma'ya gitmeden önceki maceralarını da anlatan gazete, ‘‘Apo'nun Suriye'den kaçtıktan sonra Ermenistan'a uğradığı doğrulandı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan güvenilir kaynaklar ve pilotlar, Apo'yu Şam'dan Erivan'a taşıdıklarını belirtiyorlar. Bu kaynaklara göre, Apo, Erivan'da iki saat kaldıktan sonra, sahte Ermeni pasaportuyla Moskova'ya geçti ve buradan da Roma'ya uçtu. Apo'nun izlediği bu güzergah kesinleşti’’ şeklinde bir ifade kullandı.

Apo'nun, Roma'dan ayrıldıktan sonra Güney Afrika gibi uzak ülkelere gitme taraftarı olmadığına da dikkat çeken gazete, şu görüşleri öne sürdü:

‘‘Örgüt üzerindeki hakimiyetini yitirmek istemeyen Apo, bölgeden uzaklaşmak istemiyor. Roma'ya gittiği yoldan geri dönen Apo, böylece ikinci hareket noktasına ulaşmış oldu. Yukarı Karabağ'nın Ermenistan toprağı olmaması da çok önemli. Ankara Apo'yu, Suriye, Rusya ve İtalya örneklerinde olduğu gibi, hiç bir ilişkisi bulunmadığı, ülke olarak tanımadığı Karabağ Ermenilerinden isteyebilecek durumda değil. Apo'nun varlığı, Karabağ Ermenileri tarafından reklam olarak da kullanılacaktır.’’

Karabağ Ermenileri tarafından işgal altında tutulan Yukarı Karabağ bölgesi topraklarının İran sınırına kadar gittiğine de işaret eden Rus gazetes, ‘‘Ankara'nın, Karabağ'da gizli komando operasyonu düzenlemeye kalkışması durumund Apo'nun kaçış yolu da hazır. Karabağ ile İran arasında birkaç sını geçiş noktası var. Tehlike anında Apo, rahatlıkla İran'a geçebilir. Bilindiği gibi Tahran yönetimi, Ankara ile dostane ilişki içinde olmamasıyl tanınıyor. İran, bu açıdan da Apo için uygun..’’ yorumunda bulundu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!