Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Birliği dışişleri bakanlarının katılımıyla 13 Aralık’ta yapılacak Genel İşler Konseyi’nin sonuç bildirisinin ilk taslağında sert eleştiriler yer alsa da Türkiye’yle müzakerelerin ‘askıya alınması’ ya da ‘geçici olarak dondurulması’ yönünde bir ifade yer almıyor. Avrupa Parlamentosu’nun bu doğrultudaki kararına da atıf yapılmayan belgenin nihai halinde Avusturya ve Hollanda’nın itirazlarını dikkate alan bazı unsurlara yer verilme ihtimali yüksek. Hürriyet’in ulaştığı ilk taslaktaki bazı tespitler şunlar:
AB, demokratik, kapsayıcı ve istikrarlı bir Türkiye’yle ortak sınamalara karşı birlikte çalışma taahhüdüne bağlı. AB, Türkiye’nin siyasi ve ekonomik reformları için çıpa olarak kalmalı.
Derhal ve güçlü şekilde kınanan 15 Temmuz darbe girişimi Türkiye’de demokrasiye karşı doğrudan saldırıydı. Darbe girişiminden bu yana alınan önlemlerin çapının genişliği, kolektif niteliği ve temel haklar ile hukukun üstünlüğüne ilişkin kötüleşme ciddi endişeye neden oluyor.
Bir aday ülke olarak Türkiye’nin demokrasi, hukukun üstünlüğü, temel özgürlüklere saygı alanında en yüksek standartlara saygı duymasını beklemeyi sürdüren AB, yargının bağımsızlığı ile işleyişindeki ve ifade özgürlüğü alanındaki gerilemeden endişe duyuyor.
Yazarları, gazetecileri, akademisyenleri, insan hakları savunucularını hedef alan kısıtlama ve önlemler ile medya siteleri ve sosyal medyaya yönelik sık ve orantısız yasaklar özel endişe kaynağı. Son derece endişe verici bu gelişmeler, hukukun üstünlüğünü, insan hakları ve temel özgürlüklere saygıyı zayıflatıyor ve Türkiye’deki parlamenter demokrasiden ödün verilmesine neden oluyor.
İdam cezasının reddi, AB müktesebatının ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerinin temel unsurlarındandır.
AB terörle mücadelesinde Türkiye’nin yanındadır. AB’nin terör örgütü olarak gördüğü PKK’ya yönelik eylemler meşrudur. Bu eylemler, demokrasinin temel ilkelerine tam saygı, orantılılık ve insan haklarına saygı içinde olmalıdır.
AVUSTURYA VE HOLLANDA BASTIRIYOR
Sonuç bildirisinin ilk taslağı AB içindeki genel yaklaşımı yansıtırken Avusturya ve Hollanda metne müzakerelerin geleceğine yönelik bazı uyarıların girmesi için bastırıyor. Başlangıçta Türkiye’yle müzakerelerin kesilmesini isteyen ancak buna destek bulamayan Avusturya, ‘hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan hakları konularında, Türkiye’deki gelişmeler ışığında önümüzdeki aylarda AB’nin ilişkilerin geleceğine yönelik bir değerlendirme yapacağı’ vurgusuna metinde yer verilmesini istiyor. Hollanda da benzer bir yaklaşım içinde. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, “AB içinde müzakerelerin altı ay askıya alınmasına destek var mı bakacağız” dedi.