Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki gelişmeler konusunda son derece olumsuz olmasıyla dikkat çeken raporun en önemli mesajlarından biri ise Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerine yönelik. Belgede, AB Komisyonu ile üye ülkelerden oluşan AB Konseyi’ne ‘Türkiye ile üyelik müzakerelerinin resmen askıya alınması’ tavsiyesinde bulunuluyor.
BELGE BAĞLAYICI DEĞİL
Geçen yıllarda AB müktesebatında yeri olmamasına rağmen müzakerelerin ‘dondurulması’ fikrini rapora yansıtan AP, 23-26 Mayıs’ta yapılacak Avrupa seçimlerinin de etkisiyle, ‘resmen askı’ aşamasına geldi. Müzakerelerin tamamen durdurulması talepleri ise kabul görmedi. AP’nin ‘resmi askı’ tavsiyesinde bulunması Komisyon ve Konsey’in bu doğrultuda hareket edeceği anlamına gelmiyor.
GÜMRÜK BİRLİĞİ’NE DESTEK
İlişkilerin etkili ortaklık altında yeniden tanımlanması ve AB ile Türkiye arasında yenilenmiş herhangi bir siyasi angajmanın demokrasi ve temel haklara ilişkin koşullar üzerine inşa edilmesi vurguları da metinde yer alıyor.
Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin zaten güçlü olan bağları daha da güçlendirileceği belirtilirken bu adımın demokratik reformlara paralel şekilde atılması isteniyor.
AFET, Türkiye’ye vize müzakerelerinde kalan kriterleri tamamlamasını güçlü şekilde tavsiye etti. AFET’teki oylamada, terör örgütü PKK’nın AB’nin terör örgütleri listesinden çıkmasına yönelik çağrılar da kabul görmedi.
Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın tutukluluklarına vurgu yapılan metinde, basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, darbe girişimi sonrası tutuklama ve görevden almalar ile güneydoğudaki duruma yer veriliyor. Türkiye’nin sert tepki göstermesi beklenen rapora son hali gelecek ay Strasbourg’da yapılacak AP Genel Kurulu’nda verilecek.