Güncelleme Tarihi:
Türkiye’ye yer olur mu bilmiyorum
AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, AB'nin Türkiye'ye verdiği sözü tutmasını, müzakerelerde hedefin tam üyelik olduğunu, Türkiye'nin de hala ifade özgürlüğünün önünde bulunan kısıtlamaları kaldırması gerektiğini söyledi. Hükümetin Ermeni konferansı konusundaki tutumunu öven Rehn, Türkiye'nin imzaladığı ek protokolü tüm AB’ye yeni üye olan tüm ülkelere teşmil etmesi gerektiğini belirtti. AB dönem başkanı İngiltere'nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Douglas Alexander da Türkiye'nin, tam üyelik müzakerelerinin başlaması için üstüne düşen bütün sorumluluklarını yerine getirdiğini söyledi.
Türkiye'nin imzaladığı Ek Protokol, Avrupa Parlamentosu (AP) genel kurulunda oylanıyor.
Oylama öncesi söz alan AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, AB aday üye Türkiye'nin, 6 uyum paketini çıkardığını, dolayısıyla AB zirvesinde alınan müzakerelere başlama kararını değiştirecek bir durum olmadığını belirtti.
Türkiye'nin demokratikleşme yolunda ilerleme kaydettiğini, ancak uygulamalarda aksaklıklar görüldüğünü anlatan Rehn, müzakerelere başlanmasıyla Türkiye'nin reformların pekişmesi konusunda daha teşvik edileceğini dile getirdi.
Olli Rehn de yaptığı konuşmada, müzakerelerin başlamasıyla Türkiye ve AB arasında yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.
"HEDEF TAM ÜYELİK"
“AB'nin istikrarlı, demokratik ve refah seviyesi yüksek bir Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu” kaydeden Rehn, Türkiye'de hükümetin son yıllarda önemli reformlar gerçekleştirdiğini belirtti.
Müzakerelerin temel hedefinin tam üyelik olduğunu ifade eden Rehn, doğası itibariyle görüşmelerin ucunun açık olduğunu söyledi.
"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ GENİŞLEMELİ"
Reformları uygulamada görülen aksaklıklara yazar Orhan Pamuk'a ve bazı gazetecilere karşı açılan davaları gösteren Rehn, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesinin değişmesini istedi. Rehn, bu maddenin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine göre düzenlenmesini talep etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da Kürt sorununu tanıdığını ve bölgenin sosyo-ekonomik sorunlarına çözüm arayacaklarını belirttiğini aktaran Olli Rehn, bunun Türkiye'de demokratikleşme için çok önemli olduğunu kaydetti.
HÜKÜMETE ÖVGÜ
İstanbul'daki Ermeni konferansının son ana kadar engellenmek istendiğini anlatan Olli Rhen, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün bu engellemelere karşı çıktıklarını anımsattı.
"GÜMRÜK BİRLİĞİ TÜM ÜYELERE GENİŞLETİLMELİ"
Türkiye'nin gümrük birliğine ilişkin AB ile ek protokolü imzaladığını hatırlanan Rehn, ancak bu protokolün, AB'nin tüm üyelerine genişletilmesi gerektiğini belirtti.
AB DÖNEM BAŞKANI İNGİLTERE: TÜRKİYE SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRDİ
Avrupa Birliği dönem başkanı İngiltere'nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Douglas Alexander, Türkiye'nin, tam üyelik müzakerelerinin başlaması için üstüne düşen bütün sorumluluklarını yerine getirdiğini söyledi.
Alexander, Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye konusunda düzenlenen tartışmada söz alarak, dönem başkanı olarak ülkesinin görüşlerini açıkladı.
“Üyelik öncesi Türkiye bugünkü Türkiye, AB de bugünkü AB olmayacak” diyen İngiliz bakan, reform sürecinin sürdürülmesi çağrısında bulundu.
Türkiye'nin Kıbrıs konusunda yayımladığı deklarasyondan üzüntü duyduklarını ifade eden İngiliz bakan, “Türkiye, tam üyelik müzakerelerini 25 ülkeyle yapacak” diye konuştu.