A.A.
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2009 10:03
Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 736 yeni üyesini belirlemek için 4-7 Haziranda seçim düzenlenirken, bu ülkelerden bazılarında seçimlere Türk kökenli adaylar da katılıyor.
Seçimler İngiltere ve Hollanda'da dün, İrlanda'da bugün, Letonya, Kıbrıs Rum kesimi, Malta ve Slovakya'da yarın, Çek Cumhuriyeti'nde bugün ve yarın, İtalya'da yarın ve 7 Haziranda düzenlenecek. AB üyesi diğer ülkelerdeki seçimler 7 Haziran Pazar günü yapılacak.
Toplam seçmen sayısı 375 milyon olan AB'nin 27 üye ülkesinde seçimin sonuçları, bütün seçimlerin tamamlanmasının ardından açıklanabilecek.
Gizli oyla yapılan seçimler sonucu, Avrupa Parlamentosu'nun 5 yıl süreyle görev yapacak 736 üyesi belirlenecek.
Avrupa Parlamentosu'ndaki üye ülkelerin sandalye dağılımı, ülkelerin nüfusuna göre belirlenmiş durumda. AB'nin en kalabalık ülkesi Almanya'dan 99 parlamenter seçilirken, İngiltere, Fransa ve İtalya'dan 72 parlamenter ülkesini temsil edecek. Malta, 5 parlamenterle Avrupa Parlamentosu'nda en az sandalyeye sahip ülke durumunda.
-ALMANYA'DA TÜRK KÖKENLİ 8 ADAY-
Almanya'da 7 Haziran Pazar günü yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine çeşitli partilerden toplam 8 Türk kökenli milletvekili adayı katılacak.
Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) İsmail Ertuğ, Hıdır Karademir ve Macit Karaahmetoğlu, Sol Parti'den Sidar Aydınlık-Demirdöğen ve Kadriye Karcı, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nden (CDU) Yaşar Bilgin, Bavyera eyaletindeki "Özgür Seçmenler" (Freie Waehler-FW) adlı yerel partiden de Murat Bülbül ve Gökhan Değer aday oldu.
Bavyera eyaletinden milletvekili adayı olan Ertuğ, AB'nin mükemmel olmadığını, ancak barışçı bir yaşam için iyi bir yapı oluşturduğunu belirterek, sürekli bir şekilde gelişme içinde olan Avrupa'daki ülkelerin birbirlerini her alanda zenginleştirmeleri için çaba harcayacağını belirtti.
İşletmecilik eğitimi alan ve bekar olan Ertuğ, 2005 yılının ekim ayından bu yana SPD Oberfalz parti teşkilatının başkan yardımcısı olarak görev yapıyor.
Hessen eyaletinden aday olan Hıdır Karademir, çocukluğunu iyi bir ailede güvenli şekilde geçirdiğini, ancak her zaman özgürlük, demokrasi, eşit eğitim ve çalışma imkanlarının olmadığı ortamlarda yetiştiğini ifade ederek, bunun için Avrupa'nın daha fazla demokratik olması için çaba harcayacağını söyledi.
Sosyal danışman olarak görev yapan Karademir, 1972 yılında üye olduğu SPD'de çeşitli görevlerde bulundu.
SPD Ditzingen kenti parti teşkilatı üyesi ve avukat olan Macit Karaahmetoğlu, özellikle medya ve basın hukuku üzerine uzmanlık yaptığını belirtti.
Avrupa içinde birlik ve beraberlik duygusunun daha da geliştirilmesi için çaba harcamak istediğini ifade eden Karaahmetoğlu, milletvekili seçilmesi durumunda, tüm insanlara eğitim konusunda ve toplum içinde eşit fırsatlar verilmesi amacıyla Avrupa'nın göç politikasını da geliştirmek istediğini kaydetti.
Sidar Aydınlık-Demirdöğen, insanların kökenine bakılmadan tüm insanların eşit haklara sahip olarak yaşayabildiği sosyal, demokratik ve barışçı bir Avrupa için çaba harcamak istediğini söyledi.
Kadriye Karcı da göçmen kökenli insanların siyasi karar mekanizmalarında yer almalarının kendisi için doğal bir olgu olduğunu belirterek, göç politikalarının diğer konularla da bağlantılı olduğunu, bu nedenle tüm insanların birinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğü bir Avrupa için çaba harcayacağını belirtti.
Humboldt Üniversitesi'nde felsefe eğitimi gören Karcı, 2006 yılının mayıs ayında Alman vatandaşı olduğunu ve 2006 yılının ağustos ayından bu yana da Berlin eyaletinin Kentleşme Dairesi'nde görev yaptığını kaydetti.
CDU adayı Yaşar Bilgin ise Giessen Üniversite Kliniği'nde baştabip olarak görev yapıyor.
Türk-Alman Sağlık Vakfı'nın başkanı ve Hessen Eyaleti Uyum Meclisi üyesi de olan Bilgin, Almanya İçişleri Bakanlığı'nın oluşturduğu Irkçılığa Karşı Mücadele Forumu çerçevesinde çalışmalar da yapıyor.
Murat Bülbül, Bavyera'daki yerel parti FW'den 12. sırada milletvekili adayı olurken, Gökhan Değer, aynı partiden 26. sırada aday gösterildi.
AP'de geçen dönem görev yapan Öger Tours şirketinin sahibi SPD'li Vural Öger ile Yeşiller'in eş başkanı Cem Özdemir bu kez seçimlere katılmıyor.
—YUNANİSTAN'DA 3 BATI TRAKYALI TÜRK ADAY-
Yunanistan'da 3 Batı Trakyalı Türk, seçimlere aday olarak katılıyor.
Türk adaylar, iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi (YDP) ile ana muhalefet PASOK ve Syriza partilerinin 22'şer kişilik aday listelerinin son sıralarında yer alıyor.
YDP adayı Rıdvan Ahmetçik partisinin aday listesinin 20. sırasında, PASOK adayı Sibel Mustafaoğlu 18. sırada ve Syriza adayı Dilek Habip 8. sırada yer alıyor.
Avrupa Parlamentosu'nda 2004–2009 döneminde, YDP'nin 11, PASOK'un 8, Komünist Parti'nin (KKE) 3 ve Syriza Partisiyle aşırı sağcı LAOS Partisinin birer olmak üzere Yunanistan'ın toplam 24 parlamenteri bulunuyordu.
Yunanistan, 7 Haziranda yapılacak seçimle bu dönem Avrupa Parlamentosu'na 22 milletvekili gönderecek.
-HOLLANDA-
Hollanda'da, Avrupa Parlamentosu'na gönderilecek 25 milletvekilini belirlemek üzere yapılan seçimlerde, bazı partilerin listelerinde Türk kökenli adaylar da bulunuyor.
Halen AP milletvekili olan Emine Bozkurt Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nden listenin ikinci sırasında, Ali Osman Biçen Demokratlar 66 Partisi'nden 17'nci sırada ve Erdoğan Kaya Sosyalist Parti'den 23'üncü sırada aday olarak yer alıyor.
Daha önce hiçbir seçime katılmamış olan, liderliğini Düzgün Yıldırım'ın yaptığı Solidara Partisi de seçimlerde AP'ye temsilci gönderebilmek için mücadele etti. Solidara'nın 23 kişilik aday listesinin ilk sırasından parti lideri Düzgün Yıldırım yer alırken, listenin 10, 14, 16, 18 ve 20'nci sıralarında da sırasıyla Mustafa Yıldırım, Sevim Gerkakan, Hüseyin Akyol, Cemile Kelekçi ve Hüseyin Kaya aday olarak bulunuyor.
Emine Bozkurt ve Düzgün Yıldırım'ın dışındaki Türk kökenli adaylardan hiçbirinin doğrudan seçilme şansı bulunmuyor, ancak adlarına yeterli sayıda tercihli oy alabildikleri takdirde milletvekili olabilecekler.
Listenin seçilebilecek sırasında bulunmayan adayların adlarına doğrudan 20 bin dolayında oy almaları gerekiyor.
Seçimlerde 18 yaşın üzerinde olan ve Hollanda vatandaşlık hakkı almış Türkler de oy kullanabiliyor.
-İNGİLTERE-
İngiltere'de dün yapılan Avrupa Parlamentosu seçimleri için ilk kez bir Türk de aday gösterildi ve İşçi Partili Nilgün Canver partisinin Londra adayları arasında 7. sırada yer aldı.
Canver, 1998 yılından bu yana partisinin Harringey Belediyesi'nde güney Tottenham ve St Ann's bölümlerini temsilen meclis üyeliği görevini yürütüyor.
Nilgün Canver, kendisini "demokrasi tutkunu" olarak niteliyor ve meclis üyesi olduğu belediyenin sınırları içinde yaşayan halkın günlük yaşamlarında fark yaratma isteğinin siyasette temel motivasyonunu oluşturduğunu belirtiyor.
Türkiye'nin İşçi Partili Dostları adlı lobi grubunun kurucuları arasında yer alan Canver'in, aile içi şiddet, ırkçı nefrete dayalı şiddet ve antisosyal davranışlarla mücadele konusunda da çalışmaları bulunuyor.
-BELÇİKA'DA TÜRK KÖKENLİ 7 ADAY-
Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Belçika'dan, 6'sı asıl, biri yedek listeden 7 Türk kökenli aday yarışacak.
Federe yapılı Belçika'nın AP'ye göndereceği 22 üyeden 1'i Alman, 8'i Fransız (Valon) ve 13'ü Flaman bölgesinden seçilecek.
Valon Yeşiller (Ecolo) listesinde 5. sırada bulunan Nermin Kumanova ve Valon Hristiyan Demokratlar (CDH) yedek listesinde 4. sıradaki Neşe Açıkgöz, Fransızca toplumunun AP'ye göndereceği 8 üye arasına girmeye çalışacak.
Flaman Yeşiller (Groen) listesinde 3. sırada yer alan Belçika federal milletvekili Meryem Almacı, 9. sıradaki İnan Aslıyüce ile birlikte AP üyeliğine seçilmeye çabalayacak. Flaman bölgesinde Sosyalistler (SP.A) de 4. sıradaki Selahattin Koçak ve 10. sıradaki Şener Uğurlu olmak üzere toplam 13 kişilik AP listelerinde Yeşiller gibi 2 Türk kökenli adayla başarı arayacak.
Flaman bölgesinin en büyük partisi Hristiyan Demokratlar (CD&V) ise AP listelerindeki tek Türk kökenli aday olan Mustafa Uzun'a 7. sırada yer verdi.
Belçika'da 7 Haziranda bölgesel seçimlerle birlikte yapılacak olması nedeniyle katılım oranının yüksek olması beklenen AP seçimlerinde, listelerdeki sıraları ve parti sayısının çokluğu nedeniyle Türk adaylardan hiçbirinin seçilmesi beklenmiyor. Bununla birlikte adayların alacakları oy sayısı, siyasi kariyerlerinde önemli rol oynuyor.
Fransa'da Avrupa Parlamentosu seçimlerine, doğu bölgesindeki Hagondange kasabası belediye meclis üyesi Emrullah Deniz, Sosyalist Parti listesinden seçime giriyor.
-BULGARİSTAN'DA HÖH LİSTESİNDE 11 TÜRK ADAY-
Bulgaristan'da 7 Haziranda yapılacak ve Avrupa Parlamentosu'na gidecek 17 milletvekilinin belirleneceği seçimde, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH, aday listesinde 11 Türk'e yer verdi.
Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve eski kral Simeon Sakskoburgotski'nin lideri olduğu Özgürlük ve Yükseliş Ulusal Hareketi (NDSV) ile birlikte iktidardaki üçlü koalisyonda yer alan HÖH'ün aday listesinin başında bulunan ve halen AP Milletvekili olan Filiz Hüsmenova, 2001-2005 döneminde eski kral Simeon Sakskoburgotski'nin hükümetinde devlet bakanı olarak görev yaptı.
Listede AP Milletvekili Metin Kazak 3, Korman İsmailov 4, Necmi Ali 6,
Mediha Tosunova 9, Emine Gülestan 10, Cüneyt Kantarov 11, İkmal Comova 12, Nihat
Kabil 14, Aliosman İmamov 16 ve Ünal Lütfi 17'nci sırada bulunuyor.
Siyasi gözlemciler, HÖH'ün en az 3 milletvekili kazanabileceğini ifade ederken, Genel Başkan Ahmet Doğan, seçim kampanyasının açılışında AP'ye 5 milletvekili gönderebileceklerini söylemişti.
-İSKANDİNAV ÜLKELERİNDE 3 TÜRK ADAY-
İsveç, Danimarka ve Finlandiya'da Avrupa Parlamentosu seçimleri 7 Haziranda yapılacak
AP'ye 18 milletvekili gönderecek olan İsveç'te, sağ partilerin oluşturduğu koalisyon hükümetinde yer alan Merkez Parti'nin aday gösterdiği Muharrem Demirok (32), aday listesinin 13'üncü sırasında bulunuyor. Uzun yıllardır Merkez Parti'de politika yapan Demirok, halen Linköping kentinde belediye başkanlığını yürütüyor.
Partisinin son andaki ısrarıyla AP seçimlerine katılmayı kabul ettiğini kaydeden Demirok, 13'üncü sırada aday gösterilmesine rağmen Türklerin ve halkın ilgisi sayesinde seçileceğine inanıyor. Seçimlerde 8 binin üzerinde tercihli oy alması halinde AP milletvekili olabileceğini belirten Demirok, İsveç'teki Türklerin de desteğini bekliyor.
Seçilmesi halinde, dünyada barış ve demokrasi sorunları üzerine çalışmalarda bulunmak istediğini söyleyen Demirok, "Ben genişlemeden yanayım. Türkiye ile birlikte ülkelere açık bir AB'den yanayım" dedi.
Danimarka'da da Sosyal Demokrat Parti'den seçimlere katılan ve bu ülkede AP'ye aday gösterilen ilk Türk olan Hüseyin Araç, partisinin listesinde 6'ncı sırada bulunuyor.
Danimarka'da yaşayan Türkleri sandık başına çağıran Araç, Danimarka'nın AP'ye 13 milletvekili göndereceğini kaydetti. Araç, AP'ye seçilmesi için umudunun tercihli oylar olduğunu ifade etti. Araç, seçilmesi halinde, göçmenlerin aile birleşimiyle AB ülkelerinde yaşayan göçmenlere çifte vatandaşlık hakkı verilmesi konularında çalışmalarda bulunacağını söyledi.
1972'den bu yana Danimarka'da bulunan Araç, 2007'de Sosyal Demokrat Parti'den milletvekili seçilmiş, daha sonraki seçimlerde parlamentoya girememişti.
AP'ye 13 milletvekili gönderecek olan Finlandiya'da da 33 yaşındaki Nesrin Can, Sosyal Demokrat Parti'nin adayı oldu.
10 yıldır Sosyal Demokrat Parti'de politika yapan Can, 2004 yılında da AP seçimlerine katıldığını, ancak başarılı olamadığını belirtti. Finlandiya'da AP seçimlerinde partilerin sıralamaya önem vermediğini kaydeden Can, 20 kişilik adaylar arasından tercih sistemine göre en fazla oyu alanların seçimi kazandığını anlattı.