Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Parlamentosu’nun Türkiye raporunu kaleme alan Hollandalı parlamenter Kati Piri, 1915 olayları bağlamında belgeye ‘soykırım’ ifadesini sokma çabasını sürdüren parlamenterlere verdikleri değişiklik önergelerini çekme çağrısı yaptı.
AP Dışişleri Komisyonu’nda (AFET) Türkiye raporunun ele alındığı dünkü oturumda konuşan Piri, geçen ay 1915 olaylarının 100’üncü yılı nedeniyle bir karar alındığını hatırlatarak, “Tabii ki AP’nin bir üyesi olarak bu kararı savunuyorum, bununla birlikte ayrı bir kararın kabul edilmesinin nedeni AP’nin son 10 yılda bu konunun Türkiye’nin katılım müzakereleriyle ilişkilendirilmemesi yönünde tavır takınmasıdır. Bu nedenle bu önergelerin çekilmesini rica ediyorum” dedi.
“Ermeni soykırımı” iddialarına yönelik vurgular siyasi grupların belgeye verilen 442 değişiklik önergesinin sayısını düşürmek amacıyla hazırlanan 23 uzlaşı önergesinde yer bulmadı. Bununla birlikte bu iddialarla ilgili önergelerin geri çekilmemesi halinde oylamaya tabi olacak olmaları metne girme riskinin sürmesine neden oluyor.
Türkiye, bu tür bir ifadenin raporda yer alması halinde üyelik süreciyle ‘Ermeni soykırımı’ iddialarının tanınması talebinin ilişkilendirilmesinin yolunun açılacağını düşündüğünden bu yönde bir adım atılmasını engellemeye çalışıyor.
SERT RAPOR
Kati Piri’nin ilk raporu olma özelliğini taşıyan belgenin taslağında yolsuzluk, basın özgürlüğü, yargı, temel hak ve özgürlükler ve Kıbrıs’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda alanda Türkiye’ye eleştiriler yöneltiliyor. Raportörün başlangıçta denge arayışıyla hazırladığı belgenin tonu uzlaşı önergeleriyle daha sertleşti.
YENİ EKLEMELER
Raporun ilk halinde yer almayan PKK’nın terör örgütü olduğu vurgusu, yaşam tarzlarına saygı uyarısı ve kapsamı çok geniş bulunan iç güvenlik paketine yönelik eleştiriler uzlaşı önergeleri kapsamında metne girecek. AFET’te 11 Mayıs’ta oylanacak olan Türkiye raporu, bu ay sona ermeden AP Genel Kurulu’nda da tartışılıp oylanarak nihai halini alacak.