AP Başkanı: Türkiye ile diyalog sürdürülmeli

Güncelleme Tarihi:

AP Başkanı: Türkiye ile diyalog sürdürülmeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2016 22:19

Alman basınına konuşan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, “Eğer Türkiye ile diyaloğu kesersek muhaliflere ve cezaevindekilere yardım etme imkânımız kalmaz” diyerek Türkiye ile ilişkilerin kesilmesine karşı olduğu mesajını verdi. Schulz, idam cezasının geri gelmesi halinde üyelik müzakerelerinin sona ereceği uyarısında da bulundu.

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerle ilgili Bild am Sonntag gazetesine konuştu. Gazetenin, “Avrupa Birliği, daha ne kadar insan tutuklanmalı ki ‘Bu Türkiye bizim ortağımız değil’ desin” yönündeki soruya Schulz şu cevabı verdi: “Eğer biz Türkiye ile ilişkilerimizi kesersek muhaliflere ve cezaevindekilere yardım etme imkânımız kalmaz. Bu yüzden ben Türkiye ile diyaloğun sürdürülmesinden yanayım. Ama AB olarak biz de ekonomik önlemler olarak neler yapabilirizi düşünmeliyiz. Türkiye’nin de üyesi olduğu Gümrük Birliği’nde bu yılın sonunda reformlar olacak. Ben, milletvekilleri ve gazetecilere yönelik gerçekleşen tutuklama dalgasından sonra Gümrük Birliği’nin genişletilebileceğini düşünemiyorum. Türkiye idam cezasını geri getirirse üyelik görüşmeleri son bulur.”

Haberin Devamı

‘YAPTIRIM ZARAR VERİR’

Avrupa Birliği’nin Dijital Ekonomi ve Toplum’dan sorumlu Komisyon Üyesi Günther Oettinger ise Türkiye’nin tam üyelik görüşme masasında kalmasından yana olduğunu söyledi. Pazar günleri yayımlanan Alman Welt am Sonntag gazetesinin sorularını yanıtlayan Oettinger, “Türkiye’deki gelişmeler AB’nin Dijital Ekonomi ve Toplum’dan Sorumlu Komiseri olarak beni kalpten ilgilendiriyor” dedi. “Türkiye ile ilişkiler dondurulmalı mı” yönündeki soruya Oettinger, “Son zamanlarda Türkiye’de demokrasinin temel değerlerinden geri adım atılsa da Avrupa diyaloğu kesmemeli. Türkiye görüşme masasında kalmalı. Biz ancak bu şekilde Ankara hükümetine etki yapabiliriz” cevabını verdi. “Yaptırımları kabul etmiyorsunuz öyle mi” sorusuna ise Oettinger, “Ekonomik yaptırımlar veya tam üyelik görüşmelerinin dondurulması şu anda tamamen zarar verici. Çünkü bu girişimler bizim Türkiye üzerindeki etkimizi zayıflatır. Elimizde başka enstrümanlar var. Örneğin vize muafiyeti gibi” şeklinde cevaplandırdı.

VİZE MUAFİYETİ

“Ankara vize muafiyeti için AB’ye baskı yapıyor. Vize muafiyetinin şansı nedir” sorusuna ise Oettinger, “Bunun için Türkiye beş koşulu daha yerine getirmeli. Terörle mücadele yasası değişmeli. Bu konuda bir hareketlilik göremiyorum. Eğer Ankara inandırıcı şekilde terörle mücadele yasasında değişiklik yapmazsa Komisyon ve Parlamento, Türk vatandaşlarının vizesiz dolaşımına onay vermez. Bu önemli konuda biz kendimizi baskı altında tutmayız. Bu yılın sonuna kadar Türkiye’nin vize muafiyeti alacağına inanmıyorum” şeklinde cevaplandırdı.

BAKMADAN GEÇME!